Pakina: Puolueiden vallankäyttöä

Pistäydyin paikallisen baarin pyöreän pöydän äärellä ensisijaisesti maailman parantamiseen keskittyvien kaverieni tykö. Käsittelyssä oli Suomen asema. Entinen piirisihteeri selvitti antaumuksella,

KNKL

Pistäydyin paikallisen baarin pyöreän pöydän äärellä ensisijaisesti maailman parantamiseen keskittyvien kaverieni tykö. Käsittelyssä oli Suomen asema. Entinen piirisihteeri selvitti antaumuksella, miten Suomi on maailman rehellisin maa. Meidän kansanedustajat ovat vastuullisia. Heidän kuuluu ilmoittaa valituksi tultuaan sidonnaisuutensa sitä varten perustettuun rekisteriin. Joskushan voi sattua, että kaikkia eivät muista. Tehtäviään kuitenkin hoitavat kansalaisten eikä omaksi tai puoleen parhaaksi. Sitähän lakikin edellyttää, säesti herastuomarin arvolla aikanaan palkittu seuramies.

Kerroin saksalaislehden selvityksestä Euroopan unionin jäsenmaiden puoluetuesta. Selvityksen mukaan suomipoika se keulii tässä kisassa. Puolueet saavat pätäkkää yli kolme kertaa enemmän EU-maiden keskiarvoon verrattuna. Niiden keskenään jakama raha on Suomessa reilut 35 miljoonaa euroa vuodessa. Tämän hallituksen esityksessä se nousisi vielä 20,3%.

Kysyin, ovatko puolueiden aikaansaamat tulokset Suomessa todella yli kolme kertaa muita EU-maita parempia. Eivät varmaankaan ole, jatkoin. Puoluetukijärjestelmä on Suomessa jämähtänyt 50 vuotta vanhoihin uomiin. Järjestelmä luotiin sen jälkeen, kun kävi ilmi, että veli venäläinen tunki ruplia yksien ja setä Samuli taaloja toisien puolueiden taskuihin. Puolueiden korruptoitumista kitkettäessä tuli samalla luoduksi kotimaisen tehottomuuden ylin kerros, puoluetukien pohjaton kaivo.

Seurasi syvä hiljaisuus. Sitten avaaja syytti minua EU:n agentiksi. Kun muut eivät yhtyneet syyttelyyn, jatkoin yksinpuhelua. Kysyin, luovatko puolueet tänä vuonna Suomen kansalle yli 20 % paremman toimeentulon kuin viime vuonna. Kukaan ei vastannut, joten vastasin itse. Eivät varmasti. Ne riitelevät eduskunnassa kuten tähänkin saakka. Monista muista asioista, mutta eivät itselleen esitetystä tulojen lisäyksestä ja sen aiheuttamasta veronkorotuksesta.

Väänsin veistä veronmaksajien haavassa. Muistutin, että Sipilän hallituksella oli yhteensä 41 avustajaa. Nykyistä Marinin hallitusta avustaa yli 80 ilman vaaleja valittua poliittista avustajaa. Ovatko ajat muuttumassa kaksi kertaa paremmiksi kansalaisten näkökulmasta katsoen? Eivät tietenkään, arveli tuore kuntapäättäjä. Palkkaamisessahan näkyy hallituspuolueiden vallanhimo ja hyväveli- ja sisarjärjestelmä. Verorahoilla palkitaan aktiivisia tai eduskunnasta pudonneita omien puolueiden jäseniä, monia jopa ilman tarkkoja toimenkuvia. Että semmoista.

Onko tämä sitä vastuullista vallankäyttöä, kysyin. Poliittisen korruption kasvattamiselta se minusta näyttää. Olisi kai väärin sanoa, että puolueet ovat yhteiskunnan loisia, vaikka viimeaikaiset näytöt sinnepäin viittaavatkin.

Tuumaili

Kinkeripiirin kisälli

Kommentoi