0

Pääkirjoitus: Paikallinen ääni paremmin kuuluviin

FinnAust Mining Finland Oy:n varauslupa aiheutti viime kesänä kohua ja huolta Puulan, Kyyveden ja myös Saimaan rannoilla. Ympäristöaktivistit, rantojen omistajat ja osakaskunnat valittivat luvasta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.
Tämän vuoden alku toi valittajille pettymyksen. Hallinto-oikeus on päättänyt olla tutkimatta valituksia. Oikeus katsoo, että varauspäätöksellä ei ole sellaisia välittömiä vaikutuksia valittajien oikeuteen tai etuun osakaskuntina, yhdistyksinä, maanomistajina ja luontoarvoista huolestuneina henkilöinä, että heillä olisi valitusoikeus asiassa.
Varausilmoituksella malmiyhtiö voi varata itselleen alueen malminetsintälupahakemuksen valmistelua varten. Varaus antaa etuoikeuden malminetsintälupaan. Varauspäätös ei kuitenkaan anna oikeutta minkäänlaiseen malminetsintään tai kaivostoimintaan. Ne vaativat erilliset lupaprosessit. Hallinto-oikeuden mukaan varauspäätös ei siten vaikuta millään tavalla alueen virkistyskäyttöön tai luontoarvoihin.
Oikeuden päätös on tietenkin ymmärrettävä. Jos kerran varaus ei anna oikeutta kaivella maata, ei se voi vaarantaa ympäristöäkään. Toisaalta kaivoslain pykälät ovat vaikeasti ymmärrettäviä. Miksi maanomistajilla, alueen kunnilla, osakaskunnilla ja ympäristöaktiiveilla ei ole mahdollisuutta torjua kotipitäjänsä ympäristölle vaarallisia kaivoshankkeita jo ennakolta? Toivottavasti parhaillaan käsittelyssä oleva kaivoslain muutos tuo mukanaan sellaisen muutoksen, että paikallinen ääni saadaan jatkossa paremmin kuuluviin.

2 kommenttia aiheesta “Pääkirjoitus: Paikallinen ääni paremmin kuuluviin

 • 14.1.2021 at 20:02
  Permalink

  Nykyisen, v. 2011 voimaan tulleen kaivoslain mukaan paikallisväestön ym. osallisten kuuleminen tapahtuu sitten, kun tiedetään, missä malminetsintää on tarkoitus tehdä. Varausvaiheessa tätä ei vielä tiedetä.

  Reply
 • 15.1.2021 at 01:08
  Permalink

  Olisi loogista, että haitalliset kaivoshankkeet voisi torpata heti alkuunsa. Syy siihen että ei voi, on että järjestelmä on rakennettu kaivostoiminnan mahdollistamiseksi. Kaivosyhtiö pumppaa malmirahat ulkomaan omistajille, saastuttaa luonnon, käyttää vierastyövoimaa, välttelee veroja, ja lopuksi kun pitäisi siivota, pumppaa kaikki paikallisen yrityksen varat pois ja päästää firman konkurssiin, jotta siivoamiskustannukset jää kunnalle. Rahat ovat siinä vaiheessa ulkomailla. Vesistöt menee niin pilalle, että palautuminen vie vuosisatoja. Puula muuttuu rikinkatkuiseksi jätealtaaksi.

  Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.