0

Pääkirjoitus: Puulassa on potentiaalia

Puula maisemineen on harvinaisuus Suomen järvien joukossa. Vesi on vielä kirkasta ja rannat kivimuodostelmineen tarjoavat runsaasti ihmeteltävää. Raukkeja löytyy Suomesta Puulan lisäksi vain Joutsan puolella sijaitsevalta Suonteelta, Kotkan edustalta ja Ahvenanmaalta.
Puulan ainutlaatuista saaristoluontoa halutaan nyt tuoda paremmin esiin. Jouko Häkkisen idea Puulan saaristoluonnonpuistosta sai runsaasti kannatusta syksyllä järjestetyssä Oman paikkakunnan parhaaksi -ideointityöpajassa. Nyt kehittämisideoiden parissa työtä jatkava ohjausryhmä on nostanut Häkkisen idean toteutuslistan kärkeen.
Vielä toistaiseksi saaristoluonnonpuisto on idea-asteella. Jos nyt Puulalla on, pääosin Metsähallituksen omistamilla alueilla, parisen tuhatta hehtaaria luonnonsuojelualuetta. Noita alueita voitaisiin hyödyntää nykyistä laajemmin. Helppo on todeta, että tieteellisesti, tutkimuksellisesti ja maisemallisesti Puulassa riittää potentiaalia. Myös matkailussa saaristoa voitaisiin hyödyntää huomattavasti nykyistä paremmin.
Pelkästään Kangasniemen omin voimin hyvä idea ei voi toteutua. Yhteistyöhön tarvitaan Hirvensalmea ja Mikkeliä, ja tietenkin myös Metsähallitusta. Rahoitustakin tarvitaan, joten valtiovallankin positiivinen suhtautuminen on tärkeää.
Jouko Häkkisen idea on erinomainen. Tulevan vuoden aikana ideaa tutkitaan ja kehitellään. Jos oikein hyvin käy, on hankkeella vuoden päästä oma hankekoordinaattori ja hanke voi siirtyä ideasta kohti käytännön toteutusta.

2 kommenttia aiheesta “Pääkirjoitus: Puulassa on potentiaalia

  • 2.12.2020 at 23:32
    Permalink

    Toivon Puulan luonnonsuojelualueiden varjelemista ja luonnon kunnioittamista, jotta idealla ei vain tuhottaisi ainutlaatuisia luontokohteita. Saarien maasto on niin herkkää ja haurasta, että pienikin turistimäärän lisääntyminen sen herkästi turmelee. Eihän tässä sellainen vain ole tarkoituksena? Saaristossa elävien yhä harvinaisempien lintujen elinympäristön suojelu on myös kultaakin arvokkaampaa.

  • 3.12.2020 at 17:11
    Permalink

    Mutta miten sinne Puulalle pääsee? Aina siitä vouhotettaan mutta jollei ole venettä ja mökkiä niin miten siitä piäsee nauttimaan ? Köyhiltä kielletty!

Comments are closed.