Viisi uutta koronatartuntaa löytyi Essoten alueelta – tartunnat liittyvät Ylläksen ruskaretken ketjuun

Uusia koronatartuntoja on löytynyt Essoten alueelta viisi, tiedottaa sote-kuntayhtymä. Tapaukset eivät liity alueen aiempiin Mikkelin suuriin tartuntaketjuihin, vaan ovat osa

KNKL

Uusia koronatartuntoja on löytynyt Essoten alueelta viisi, tiedottaa sote-kuntayhtymä. Tapaukset eivät liity alueen aiempiin Mikkelin suuriin tartuntaketjuihin, vaan ovat osa laajasti julkisuudessa ollutta Ylläksen ketjua. THL:n mukaan eri puolilla Suomea on todettu useita koronatartuntoja, jotka on saatu Ylläkseltä 14.–25. syyskuuta. Tartunnat ovat levinneet ravintola Pirtukirkossa, Äkäshotellissa ja Jounin kaupassa. Tartunnan saaneet asuvat 14 eri kunnassa.

Essoten alueen tartunnat ovat löytyneet Puumalan, Mikkelin ja Pieksämäen alueelta. Tartunta- ja altistusketjujen kartoitus on Essotessa edelleen käynnissä ja tähän mennessä karanteeniin on asetettu yli 20 henkilöä. Lähes kaikki karanteeniin joutuvat on tavoitettu.

– Neljä henkilöä on saanut tartunnan lomalla Ylläksellä ja tauti on levinnyt vielä yhteen heidän lähipiiriinsä henkilöön. Kehotamme kaikkia Ylläksellä olleita ottamaan yhteyttä Päivystysavun numeroon 116117, jos ilmaantuu pienintäkään flunssaoiretta, sanoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Yksi tartunnan saaneista on ollut Essoten Puumalan hyvinvointikeskuksessa tartuttavana maanantaina 28. syyskuuta klo 8.30-12.00. Altistuneita on pelkästään Puumalassa kymmeniä.

– Tämä on hyvin vakava altistus, kun Puumalassa on ollut laboratoriopäivä ja siten paljon riskiryhmiin kuuluvia paikalla. Heidän ja muidenkin altistuneiden tulee ottaa yhteyttä numeroon 116117, jos vähäisiäkin koronaan viittavia oireita ilmenee, kehottaa pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Yksi sairastuneista on ollut Pieksämäellä Moilas Oy:n myymälä-kahvilassa 28., 29. ja 30.9. klo 11.30-12 ja mahdollisesti altistanut kyseisinä aikoina siellä olleita.

– Nämä uudet tartunnat osoittavat hyvin sen, että tilanne voi alueella muuttua nopeasti. Essoten alueella julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää, on syytä käyttää kasvomaskia koronatartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi, Gärdström tähdentää.

Päivitetty 2.10. klo 14.25, muutettu Puumalan hyvinvointikeskuksen tartuttamisajasta päivämäärä. Maanantai oli 28. päivä, ei 29. päivä syyskuuta.  

Kommentoi