0

Pääkirjoitus: Etelä-Savo pahaa korona-aluetta

Suomen synkimmät korona-alueet ovat tällä hetkellä Keski-Suomi ja Etelä-Savo. THL:n luokituksessa Keski-Suomen tartuntaluku on nyt 41,9 ja Etelä-Savon 34,4 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Etelä-Savossa viimeisten kahden viikon lukemat ryöpsähtivät nousuun nuorten jääkiekkoilijoiden tapauksista. Koko maan keskimääräinen tartuntalukema on 13,7 tartuntaa 100 000 asukasta kohti.
Sekä Keski-Suomessa että Etelä-Savossa tartuntaketjut ovat hyvin tiedossa ja tautitilannetta voidaan kuvata rauhalliseksi. Tartuntalukemat ovat kuitenkin niin korkeita, että jos Etelä-Savo ja Keski-Suomi olisivat ulkomaita, täältä ei nyt saisi matkustaa Suomeen.

Tuoreessa muistissa ovat vielä kevään tilanteet. Silloin korona jylläsi pääkaupunkiseudulla, mutta muualla maassa tartuntoja oli vähän. Tuolloin Etelä-Savossakin kiivaasti vahdittiin, että mökkiläiset pysyvät suljetun Uudenmaan rajojen sisäpuolella. Tartuntoja pelättiin ja tunteet kävivät kuumina.
Nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen. Pitäisikö Etelä-Savo ja Keski-Suomi nyt eristää muusta Suomesta? Tiesulut käyttöön ja matkustuskiellot päälle?

Onneksi kuitenkin suurin koronaan liittyvä paniikki on jo ohi, joten rajuihin eristystoimiin ei tarvitse nyt ryhtyä. Itse tautikin näyttäytyy tällä hetkellä varsin lievänä. Se kuitenkin kannattaa muistaa, että korona on edelleen hengenvaarallinen tauti varsinkin ikäihmisille ja muille riskiryhmiin kuuluville. Koska taudin kanssa ei ole leikkimistä, kannattaa kaikkia hyviä koronaohjeita ja suojautumiskonsteja edelleen noudattaa huolellisesti.