0

Pääkirjoitus: Lähiruokaa kannattaa suosia

Osta maatilalta -päivää vietettiin lauantaina. Kangasniemellä ovet olivat kävijöille avoinna Koivuniemen lammastilalla ja Hiidenniemen farmilla. Tärkeä osa päivää oli se, että ihmiset pääsivät katsomaan tilojen arkista toimintaa ja ihailemaan pelloilla ja eläinsuojissa vilisteleviä lampaita, sonneja, hevosia, hanhia, kanoja, ankkoja ja viiriäisiä.
Päällimmäisenä kampanjapäivänä kuitenkin oli viesti kotimaisen maataloustuotannon ja lähiruoan puolesta. Tiloilla vierailleet pääsivät käytännössä toteuttamaan lähiruoan suosimista, kun myynnissä oli runsaasti tilojen omia tuotteita.
Tutkitusti suomalaiset arvostavat kotimaisia, puhtaita elintarvikkeita. Myös lähiruokaa ja luomutuotantoa kuluttajat pitävät tärkeinä. Käytäntö kuitenkin osoittaa, että kaupan hyllyjen äärellä ostaja poimii helposti koriinsa ulkomaisen tuotteen, koska se on halvempi. Jos laatu ja hinta ovat kilpasilla, hinta helposti voittaa.
Tiukasti talouttaan suunnittelevan kuluttajan hintatietoisuutta on tietenkin helppo ymmärtää. Varsinkin näin koronapandemian aikana kuitenkin korostuu elintarvikkeiden puhtaus ja turvallisuus. Pandemiat ja muut kriisit voivat heilutella myös globaaleja logistiikkaketjuja ja markkinoita. Voi olla, että kaikissa tilanteissa ei enää ole tarjolla halpoja maailmanmarkkinahintaisia elintarvikkeita.
Toivottavasti suomalaiset tuottajat jaksavat viljellä viljaa ja huolehtia karjastaan niin, että kotimainen ruokahuolto pelaa. Jos kotimainen elintarviketuotanto loppuu, meille voi tulla pahasti nälkä.