Eino Leinon  Nocturne syntyi Kangasniemellä 

 Useissa runoäänestyksissä suomalaisten suosikiksi äänestetty Eino Leinon runo Nocturne syntyi Kangasniemellä Puulan maisemissa 3. heinäkuuta vuonna 1903. Noina aikoina kirjallinen

Eino Leino vietti kesää 1903 Otto Mannisen luona Hokassa, jolloin hän kirjoitti Nocturne-runon. Kuva: Otto Manninen/Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Riikka Klemola

Useissa runoäänestyksissä suomalaisten suosikiksi äänestetty Eino Leinon runo Nocturne syntyi Kangasniemellä Puulan maisemissa 3. heinäkuuta vuonna 1903.

Noina aikoina kirjallinen elämä oli paikkakunnalla sangen vilkasta, kun runoilija Otto Manninen vietti kesiään syntymäkylässään Hokassa. Hän kutsui myös taiteilijaystäviään viettämään kesiään kotipaikkaansa Hokan Rasikankaalle.

Eino Leino ja Otto Manninen ystävystyivät, kun he ryhtyivät suomentamaan yhdessä Runebergiä. Miesten ystävyys johdatti Leinon kesävieraaksi Mannisen kotipaikkaan peräti viitenä kesänä vuosina 1897, 1899, 1901, 1903 ja 1905.

Näistä kesistä vuoden 1903 kesä oli Leinon elämässä tuotteliain, sillä silloin Rasikankaan vinttikamarissa, saunassa ja kävelyretkillä syntyi runo Nocturne sekä Helkavirret, jota pidetään suomalaisen runouden yhtenä merkkiteoksena.

Leinon elämä päättyi 47-vuotiaana 1926, mutta Nocturne-runo on kuolematon.

Kommentoi