0

Yksinyrittäjät ja freelancerit voivat jo ilmoittautua työnhakijaksi

Yksinyrittäjät ja freelancerit voivat jo ilmoittautua työnhakijaksi, työttömyysturvalausunnot annetaan työnhaun käynnistyspäivästä, kerrotaan Etelä-Savon TE-toimiston tiedotteessa.
Suomen hallitus päätti 20.3.2020 helpottaa freelancereiden ja yksinyrittäjien pääsyä työttömyysturvan piiriin yritysmuodosta riippumatta. Muutos ei erottele eri yhtiömuodoissa harjoitettua yritystoimintaa, mikä turvaa poikkeusoloissa yrittäjien yhdenvertaisuuden.
Etelä-Savon TE-toimiston mukaan yksinyrittäjä ja freelancer voi jo nyt ilmoittautua työnhakijaksi hakeakseen työttömyysturvaa koronavirusepidemiasta johtuen. Yksinyrittäjän ja freelancerin oma ilmoitus koronavirusepidemiaperusteesta riittää. Tämä vähentää selvitystyön ja harkinnan tarvetta työ- ja elinkeinotoimistoissa ja nopeuttaa koko prosessia. TE-toimisto antaa työttömyysturvaan liittyvät lausunnot, kun muutos työttömyysturvalaissa on voimassa ja toimeenpano-ohjeet asiassa saatu.

Työnhakijaksi voi ilmoittautua TE-palvelujen verkkosivujen Oma asiointi-palvelussa tai jättämällä työnhakijaksi ilmoittautumislomakkeen Etelä-Savon TE-toimiston Mikkelin, Pieksämäen tai Savonlinnan toimipaikkoihin. Kaikissa näissä toimipaikoissa asiapapereita voi jättää TE-toimiston postilaatikkoon. Mikkelin toimipaikassa myös 3.kerroksen aulapalveluun virka-aikana. Työnhakijaksi voi myös ilmoittautua puhelimitse, jos henkilö on aiemmin ollut TE-toimistossa asiakkaana.

Työnhakija-asiakkaaksi kirjaudutaan Oma asiointi-palvelussa yksityishenkilönä ei yrityksenä eikä Y-tunnuksella. Työnhaun aloituksella ja voimassa pitämisellä yksinyrittäjä ja freelancer varmistaa, että hänelle tullaan antamaan lausunto työttömyysetuudesta ensimmäisestä työnhaun käynnistämispäivästä alkaen.

Työttömyysturvalakiin tehtävä muutos on määräaikainen. Muutosta valmistellaan työ- ja elinkeinoministeriössä. Etelä-Savon TE-toimisto tiedottaa asian etenemisestä verkkosivuillaan ja muissa kanavissaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.