0

Kolumni: Me ei kuoltukaan

Tätä luettaessa on Lapassalmen uusittua siltaa ajettu jo melkein viikon päivät Wiljam Sarjalantiellä. Oli se yhtä juhlaa, täytyy myöntää. Kaikista ennakko-odotuksista huolimatta ei kiertotiellä sattunut kuin pari pientä peltikopsua ja joitakin ”läheltä piti” tilanteita. Onneksi se oli sulan tien aikaan. Nyt pitää vaan olla tarkkana, että muistaa ajaa suorinta reittiä. Yhtenä aamuna, silmät sikkuralla lähtiessä vilkku oli jo väärään suuntaan.

Uutta siltaa pitkin pääsee helpommin myös piipahtamaan minne päin Kangasniemeä tahansa. Tämän sulan kauden aikana olen ottanut tavoitteeksi tuntea kotikuntamme oikein kunnolla. On kolkkia, nurkkia ja kyläkuntia, joissa ei ole käynyt pitkään aikaan tai ehkä ei koskaan.
Kun viran tai sivutyön puolesta ei onneksi tarvitse käydä ihan joka torpan pihalla, löytyy kunnastamme hienoja paikkoja, joissa tulee ihan ”wau” elämys. Tai sitten aukeaa joku tietämättömyyden solmu teemalla: ”Ai toi asuu tuolla”. Suosittelen. Perehtymistä oman elinpiirin ulkopuoliseen alueeseen helpottaa ja auttaa karttaohjelman selailu kotona. Esimerkiksi Paikkatietoikkuna antaa tosi hyvät lähdöt kotiseuturetkeilylle. Kunhan muistetaan kunnioittaa kotirauhaa ja yksityistien ylläpitäjän mahdollisesti asettamia ajokieltoja yms. merkkejä.

Liikenne onkin se, joka puhuttaa ihmisiä. Milloin aiheena ovat valkoiset pakettiautot, milloin nuoret (miehet) kokeilevat, missä vaiheessa taidot loppuvat ja auton/mopon kuljettajasta tulee sen matkustaja. Tuollaiseen 15-18-vuotiaaseen nuoreen on satsattu niin paljon yhteiskunnan ja vanhempien resurssia, että meillä ei ole vara menettää ketään tai kenenkään tulevaa työkykyä turhan kikkailun aiheuttamassa liikenneonnettomuudessa. Autokoulun lisäksi tarvitaan siis kotoa saatua opastusta ja mallia. Ettei vaan sattuis mittään. Herrat Murphy ja Darwin vaanivat nurkan takana.

Konstaapeli Reinikainen

Ps. Politiikka ja poliisin työ sopivat huonosti yhteen ja siksi jääväilen itseni monesta asiasta. Mutta kun kunnan talous vaatinee joitakin toimia, niin muistetaan pitää keskustelu asiallisena, eikä sorruta asiattomuuksiin…