0

Pääkirjoitus: Kuntataloudella edessä hankalat ajat

Maan hallitus linjasi budjettiriihessä, että kuntien valtionosuudet kasvavat ensi vuonna 1,1 miljardia euroa. Kuntakenttä on tietenkin helpottunut siitä, että valtionosuuksia palautetaan kunnille. Lisäykset liittyvät siihen, että kilpailukykysopimuksen leikkaukset päättyvät sekä siihen, että valtio vastaa osasta peruspalveluiden kustannusten nousua.
Hallitus reagoi myös verokorttiuudistuksen aiheuttamaan verotulojen kertymävajeeseen aikaistamalla valtionosuuksien maksua osittain jo tämän vuoden puolelle. Se vahvistaa vain osaltaan kuntien tulopohjaa, muttei Kuntaliiton mukaan korjaa verokertymiin liittyviä rytmihäiriöitä, jotka vaikeuttavat merkittävästi kuntien taloussuunnittelua ja veroprosenttien määräämistä.

Hallituksen tuoreista linjauksista huolimatta kuntatalouden näkymät ovat synkät. Suomen kuntien enemmistön talous kulkee nyt alijäämän polkuja. Kunnanjohtaja Risto Nylund luonnehtii, että elämme nyt Suomen kuntasektorin tilastollisen historian heikointa vuotta.
Kangasniemen ongelmina ovat jatkuvasti paisuneet Essoten kulut ja toisaalta verotulojen muutokset, jotka ovat tehneet talouden ennakoinnin hankalaksi. Kun budjetin rakentamiseen valmistaudutaan kunnan taloudessa näyttää olevan noin yhden tuloveroprosentin eli noin 700 000 euron suuruinen aukko.

Useiden satojen tuhansien aukkoa ei juustohöyläämällä täytetä. Tilanteesta ei selvitä ilman rakenteellisia muutoksia. Toiveet tietenkin kohdistuvat nyt Essoteen, joka parhaillaan tekee palvelurakenneselvitystä. Jos Essote saa jatkuvasti paisuneet kulunsa kuriin ja pystyy löytämään säästöjä, voi kunnan tilanne helpottua.
Valitettavaa on se, että säästöt tulevat jatkossa näkymään kangasniemeläisten palveluissa, ihan riippumatta siitä, onko rakennemuutosten toteuttaja kunta vai Essote.