0

Kivääripracticalista MM-kultaa suomalaisjoukkueelle -voittajajoukkueen kangasniemeläinen Jari Rastas oli ensimmäistä kertaa kiväärin maailmanmestaruuskisoissa.

Suomalainen joukkue voitti elokuun alussa MM-kultaa kivääripracticalin standard-luokassa Ruotsin Karlskogassa. Kangasniemeläinen Jari Rastas kuului voittajajoukkueeseen. Suomen maajoukkueen nelihenkiseen voittajajoukkueeseen kuului Jari Rastaan lisäksi Sami Hautamäki, Atte Vainionpää ja Isto Hyyryläinen. Sami Hautamäki voitti myös omalla sijoituksellaan maailmanmestaruuden. Rastaan oma sijoitus MM-kilpailuissa oli 34:s.

Kivääripractical-ammunnan isoimpiin kilpailuihin osallistui elokuussa noin 700 kilpailijaa 38 eri maasta. Suomalaisia oli mukana lähes 50. Maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin nyt toista kertaa, mutta Rastas oli mukana ensimmäistä kertaa. Kivääripracticalissa ammutaan standard-, standard manual, open- ja open manual -luokissa. Kilpailijoiden ikä vaihtelee junioreiden ja supersenioreiden välillä, ja kaikenikäiset voivat ampua samoissa luokissa.
– Tieto maajoukkueessa ampumisesta tuli aika nopeasti, enkä juuri valmistautunut siihen. Vajaan kuukauden ehdin treenata ennen kisaa, kertoo Rastas kisoihin lähtemisestä.
Joukkue oli kisareissussa melkein kaksi viikkoa, sillä itse kilpailun lisäksi asemiin tutustuminen vei paljon aikaa. Asemien kuvauksien ja ampumamatkojen läpi käymiseen meni pari päivää. Viisipäiväisessä kilpailussa ammuttiin 30 erilaista asemaa, kuusi joka päivä.

Toiminnallisessa lajissa ammutaan aikaa vastaan. Suoritus alkaa tuomarin äänimerkistä, ja päättyy viimeiseen laukaukseen. Mitä nopeammin ja tarkemmin ampuu, sitä paremmin pärjää.
Practical-ammunnassa asemien minilaukausmäärä voi olla 10 ja 40 välillä, aseman koon mukaan. Lajissa ollaan hyvin tarkkoja turvallisuudesta, ja se on Rastaan mukaan lajin tärkein asia. Aseen käsittelysektori on tarkasti rajattu. Haastavinta maailmanmestaruuskisoissa oli Rastaan mukaan vaikeat ampuma-asennot pitkillä matkoilla.

Vuonna 2003 lajin harrastamisen aloittanut Rastas harmittelee, että vaikka lajia harrastetaan suomessa paljon, se ei juuri näy mediassa tai ole muuten kovin tunnettu.