0

Kunta ja vapaa-ajan asukkaat toivovat tiiviimpää yhteydenpitoa -Aamukahvitilaisuudessa vaihdettiin ajatuksia mökkeilystä Kangasniemellä ja kesäasukkaiden osallistumismahdollisuuksista

Kangasniemen vapaa-ajan asukkaille järjestettiin yleinen keskustelutilaisuus Kansis-keskuksessa. Kansiksen ruokalaan oli perjantai-aamuna kokoontunut kahvittelemaan viitisentoista vapaa-ajan asukasta, kunnanjohtaja Risto Nylund ja kunnan luottamushenkilöjohtoa. Tilaisuus järjestettiin, jotta kunta ja sen vapaa-ajan asukkaat saisivat tutustua toisiinsa ja jakaa ajatuksiaan ja ideoitaan.
Tilaisuuden alussa osallistujat jutustelivat mökkiensä sijainneista ja tutustuivat toisiinsa. Kunnan markkinointisihteeri Paula Ruusupuro jakoi esitteitä, joista löytyi tietoa paikkakunnan yrityksistä ja tapahtumista.
Kunnanjohtaja Risto Nylund piti alkuun puheenvuoron, jossa hän kiitti paikalle tuleita ja kertoi vapaa-ajan asukkaiden merkityksestä Kangasniemelle. Nylund pohti kaksoiskuntalaisuutta ja kyseli vapaa-ajan asukkaiden omia kokemuksia kangasniemeläisyydestä ja monipaikkaisuudesta. Monipaikkaiset voidaan määritellä ihmisiksi, jotka haluavat vaikuttaa ja osallistua, sekä käyttää kunnan palveluita, vaikka he olisivatkin ison osan vuodesta jossain muualla. Tällaisten henkilöiden tarpeisiin Kangasniemelläkin halutaan vastata, ja Nylund kertoo, että vapaa-ajan asukkaat nähdään kunnan strategiassa yhtenä keskeisenä voimavarana.
– Sitähän me etsimme kunnassa, tapoja joilla vapaa-ajan asukkaat voisivat osallistua kunnan toimintaan, summasi Nylund.

Moni paikallaolijoista toivoi viestinnän kunnan ja mökkiläisten välillä kehittyvän. Moni kehui esimerkiksi Facebookin Kangasniemi-Foorumia sujuvaksi ja helpoksi viestintäkanavaksi, mutta muitakin tapoja jakaa tietoa ja keskustella kaivattaisiin. Paikalla ollut Kangasniemi-Foorumin perustaja Kai Kaasalainen sanoi, että olisi hyvin mahdollista ottaa esimerkiksi myös joku kunnan edustaja ryhmän ylläpitäjäksi, jos se koettaisiin tarpeelliseksi. Keskustelua käytiin myös kunnan nettisivuista, joille on tulossa uudistus vuoden loppuun mennessä.
Ehdotuksia uusille tavoille viestiä pohdittiin ahkerasti, ja esimerkiksi vapaa-ajan asukasparlamentti ja kesäasukkaiden kuuleminen päätöksenteossa mainittiin. Myös jonkinlaista talkoolaislistaa ehdotettiin, jonka avulla voitaisiin esimerkiksi ehostaa keskustaa. Monen mielestä Kangasniemi on muuten kaunis kunta, mutta keskustan viihtyisyydessä olisi parantamisen varaa. Kehitettävää olisi mökkiläisten mukaan myös esimerkiksi palveluiden tavoitettavuuden suhteen. Lomalaisten ja yrittäjien aikataulut menevät harmillisen usein ristiin. Kestopuheenaiheet kuten jätehuolto herättivät myös keskustelua.
Tilaisuuden lopuksi osallistujat kiittelivät toisiaan aktiivisesta keskustelusta ja hyvistä ajatuksista. Kunnanjohtaja aikoo järjestää vastaavia kasvokkaistapaamisia mökkiläisten kanssa jatkossakin. Nylund suositteli käymään ainakin kirjastossa, monelle kesäasukkaalle Kansis-keskus oli nimittäin uusi tuttavuus.