0

Musiikki osui ja upposi

Klassinen musiikki, varsinkin ooppera, jakaa mielipiteitä. Toiset tykkäävät ja jaksavat kuunnella illasta toiseen, toiset nyrpistävät nenäänsä. Klassista musiikkia vaivaa myös elitismin leima. Osa suomalaisista ajattelee, että kyseessä on pelkkä kulttuurieliitin taidemuoto, jota ei ole tarkoitettukaan rahvaan kuultavaksi ja ymmärrettäväksi.
Musiikkiviikkojen aikaan klassista musiikkia kohtaan tunnetut ennakkoluulot näkyvät hyvin myös täällä Kangasniemellä. Jos käsiin sattuu jäämään yksi ylimääräinen lippu laulukonserttiin, ei sille löydy liikaa vapaaehtoisia ottajia. Lipusta kieltäytymisen verukkeet ovat monet: En minä tuosta mitään ymmärrä. Ei tuota korvat kestä kuunnella. Keksin kyllä muutakin tekemistä. Eihän siellä tavalliset ihmiset käy.

Se joka ennakkoluuloista huolimatta uskaltautuu konserttisaliin, saattaa yllättyä. Konsertti saattaakin tarjota ikimuistoisen elämyksen, joka pysyy muistissa pitkään.
Ikimuistoisiin kokemuksiin varmasti monille kirjautui Kangasniemen Musiikkiviikkojen avajaiskonsertti, joka pidettiin viime perjantaina Hankasalmen kirkossa. Mikko Franckin johtama Kuopion kaupunginorkesteri, kuningasbasso Matti Salminen sekä Kangasniemen laulukilpailuissa aiempina vuosina palkitut sopraano Sanna Iljin ja mezzosopraano Maiju Vaahtoluoto loihtivat esille suorastaan mestarillisen kokonaisuuden. Salmisen basso, Vaahtoluodon dramaattinen ja tumma ääni sekä Iljinin kauniisti soivat korkeat sävelkulut toivat hyvin esiin oopperan parhaat puolet. Erilaisten äänten kudelmat voivat välittää tunteita ja kertoa suuria tarinoita koskettavalla tavalla.

Kokonaan oma lukunsa oli, kun konsertin päätteeksi noin tuhannen hengen yleisö yhdessä laulajakolmikon kanssa esitti Suvivirren suuren orkesterin säestyksellä. Tunnelma oli suorastaan huumaava.
Hankasalmen kirkossa konsertti järjestettiin, koska Kangasniemen oma kirkko on parhaillaan remontissa. Toivottavasti vuoden päästä omaan, remontoituun kirkkoon päästään järjestämään konsertti, jonka tunnelma nousee yhtä hyvälle tasolle. Ja toivottavasti tuohon konserttiin voi tulla kuulijoiksi myös paljon niitä ennakkoluuloisia, jotka vielä eivät tiedä olevansa oopperan ystäviä.

Kalevi Tiitinen
kalevi.tiitinen@kangasniemenlehti.fi