0

Keskustalle tappio myös Kangasniemellä

Kangasniemellä keskusta oli vaalien suurin puolue 32,8 prosentin ääniosuudellaan. Puolueen tulos kuitenkin romahti: vuonna 2015 keskustalle tuli äänistä 49,5 prosenttia.
Kangasniemellä suurin vaalivoittaja oli vihreät. Puolueen ääniosuus nousi vuoden 2015 6, 2:sta 14,5:een. Tuloksella Kangasniemi on Kaakkois-Suomen vihrein kunta ja koko maassa kymmenen vihreimmän kunnan joukossa.
Ääniosuuttaan Kangasniemellä kasvattivat myös SDP, perussuomalaiset, kokoomus ja kristilliset. SDP sai 16,9, perussuomalaiset 15,2, kokoomus 10,2 ja kristilliset 4,9 prosenttia äänistä.

Ääniharavana Kangasniemellä hääri pitäjän vävypoika, pertunmaalainen Jari Leppä (kesk.), joka keräsi 774 ääntä. Kangasniemen oma ehdokas Maisa Juntunen (vihr.) sai kokoon 381 ääntä. Koko vaalipiirissä huimat 20231 ääntä kerännyt mäntyharjulainen Antti Häkkänen (kok) saalisti Kangasniemeltä 222 ääntä.
SDP:n listalta kangasniemeläisten suosikki oli Satu Taavitsainen, joka keräsi 287 ääntä.

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä SDP sai 24,3 prosenttia äänistä ja viisi paikkaa (+1). Perussuomalaiset säilytti neljä paikkaansa 18,9 prosentin ääniosuudellaan ja kokoomus 3 paikkaansa 18 prosentillaan. Keskustan ääniosuus romahti 16,6:een ja paikkaluku viidestä kolmeen. Vihreiden ääniosuus oli 9,4 ja paikkaluku tuplaantui. Nyt eduskunnassa on Kaakkois-Suomesta kaksi edustajaa.
Valitut edustajat ovat: SDP:stä Sirpa Paatero, Anneli Kiljunen, Paula Werning, Suna Kymäläinen ja Niina Malm, perussuomalaisista Juho Eerola, Jani Mäkelä, Kristian Sheikki Laakso ja Ano Turtiainen, kokoomuksesta Antti Häkkänen, Jukka Kopra ja Ville Kaunisto, keskustasta Jari Leppä, Hanna Kosonen ja Ari Torniainen sekä vihreistä Heli Järvinen ja Hanna Holopainen.
Etelä-Savo menetti asemiaan edellisiin vaaleihin verrattuna. Nyt täältä valittiin Arkadianmäelle viisi edustajaa, joka on kaksi vähemmän kuin vuonna 2015. Mikkelistä ei tullut valituksi yhtään edustajaa.

Suomi äänesti nyt vilkkaammin kuin vuonna 2015. Nyt äänestysprosentti oli 72, edellisissä eduskuntavaaleissa 70,1. Kaakkois-Suomessa ja Kangasniemellä äänestettiin maan keskiarvoa laiskemmin. Kaakkois-Suomen vaalipiirin äänestysprosentti oli 67,8, Kangasniemen 65,8.