0

Lapaskankaan uutta sähkövoimalinjaa rakennetaan – Liito-orava muutti suunniteltua linjausta

Olympiakylästä Lapaskankaan teollisuusalueelle johtavaa uutta 110 kilovoltin sähkövoimalinjaa rakennetaan parhaillaan. Voimalinja on valmistumassa huhtikuun loppuun mennessä. Uusi sähköasema teollisuusalueelle rakennetaan toukokuun loppuun mennessä.
Tämä tarkoittaa sitä, että Lapaskankaan teollisuusalueen yrityksillä ja tehtailla on ensi kesään mennessä nykyistä parempi sähkön toimitusvarmuus.
Uuden johdon suunnittelu aloitettiin vuonna 2015 alueen yritysten ja kunnan elinkeinotoimen aloitteesta. Reilun kolmen kilometrin mittaiselta uudelta johtoalueelta poistettiin puusto viime kesänä ja johdon rakentaminen alkoi vuoden vaihteessa. Nyt pylväät ovat jo pystyssä ja johtimet vedetty.
Johtotyötä urakoi Voimatel Oy ja sen rakennuttajana toimii Järvi-Suomen Energia Oy.

Uuden sähkövoimalinjan liityntäpiste Kangasniemi–Kauppila-runkojohtoon sijaitsee Olympiakylässä, josta johtolinja jatkuu Jyväskyläntien ja Pujatsalmen yli kohti Lapaskangasta.
Alunperin sähköyhtiön suunnitelmissa oli rakentaa Olympiakylän liityntäpiste Murtomäentien kohdille.
– Jouduttiin muuttamaan alkuperäistä johtoalueen liittymispistettä yhden pylväsvälin verran pohjoiseen. Syynä oli se, että alueelta löytyi liito-oravia, kertoo johtoa sähköyhtiölle konsulttina suunnitellut Lasse Karhunen.
Johtoalue siirtyi sen vuoksi seurakunnan ja yksityisen maiden rajalta seurakunnan maille ja sähköyhtiö joutui rakentamaan noin 200 metrin mittaisen tien liityntäpisteeseen.
– Liityntäpisteeseen tulee 110 kilovoltin erotin, jolla johtohaaran voi tarvittaessa kytkeä jännitteettömäksi ja johon tarvittaessa on päästävä myös autolla, Karhunen kertoo.

Uuden 46 metriä leveän johtoalueen alle jää noin 14 hehtaaria maata ja vesialueita ja ne sijaitsevat 13 eri kiinteistön alueilla. Sähköyhtiö maksaa kiinteistönomistajille lunastuskorvaukset. Korvauksista päättää lunastuslautakunta.