0

Koululaiset lakkoilevat tänään ilmaston puolesta – Kangasniemen lukiolaiset ovat mukana herättelemässä aikuisia toimimaan

Koululaiset ja opiskelijat kautta maan osallistuvat tänään perjantaina järjestettävään maailmanlaajuiseen koululaisten ilmastolakkoon. Lakossa ovat myös Kangasniemen lukion opiskelijat. Ilmastolakolla opiskelijat haluavat lähettää viestin päättäjille ja aikuisille, että nuoret ovat aidosti kiinnostuneita ilmastosta ja asioihin toivotaan nopeita ratkaisuja.
– Fridays For Future- lakko on ruotsalaisen 16-vuotiaan ilmastoaktivistin Greta Thunbergin aloittama kampanja. Ilmasto on minulle henkilökohtaisesti tärkeä asia, ja kun globaalisti jotakin järjestetään, on motivoivaa siihen osallistua, kertoo lukion 2-vuosikurssin opiskelija Lotta Pylvänäinen.
– Halutaan viestiä päättäjille ja vanhemmille ihmisille, että nuoret ovat asiasta tietoisia ja huolissaan, kertoo lukion 2-vuosikurssin opiskelija Aino Partti.
Nuoria huolestuttavat ilmastonmuutoksen vaikutukset ja se kuinka hitaasti siihen reagoidaan.
– Jos tulevaisuudessa ei enää ole maapalloa, jossa asua, se on huolestuttavaa, kertoo 1-vuosikurssin opiskelija ja lukion oppilaskunnan jäsen Noora Liikanen.
– Ilmastonmuutos on jatkunut jo pitkään, mutta ihmiset ovat vasta nyt siihen heräämässä, ja se on huolestuttavaa. Jokainen voi kuitenkin pienilläkin asioilla vaikuttaa ja hidastaa muutosta, Lotta Pylvänäinen sanoo.
– Välttämättä ilmastonmuutos ei näy kovin paljon vielä täällä Suomessa, mutta se voi näkyä muiden elämässä, vaikkapa kuivuutena. On vastuutonta ajatella, että koska meillä on asiat vielä hyvin meidän ei tarvitse mitään tehdä, Aino Partti sanoo.
– Ja viime kesä oli Suomessakin jo tosi kuuma, Noora muistuttaa.

Lukiolaiset ovat tehneet julisteita, joissa kehotetaan ilmastoystävällisiin tekoihin, kuten välttämään autojen tyhjäkäyttöä. Julisteita he ovat vieneet julkisille paikoille S-Markettiin, K-Markettiin, R-Kioskille ja kunnantalolle.
Kangasniemen lukiolaiset muistuttavat, että pienetkin ilmastoteot ovat tärkeitä, sillä jos jokainen niitä tekee, niiden yhteisvaikutuksella on merkitystä. Nuorilla onkin antaa vinkkejä ilmastotekoihin.
– Autojen tyhjäkäynnin välttämisen lisäksi yksi on yksityisautoilun vähentäminen, jonka voi tehdä, sekä välttää muovia ja kierrättää, Lotta Pylvänäinen vinkkaa.
Aino Partti vinkkaa suosimaan kotimaista ruokaa ja lähellä tuotettua ruokaa.
– Kun ruokaa kuljetellaan ympäri maailmaa, se saastuttaa. Voitaisi siis syödä ruokaa, jota ei tarvitse kuljetella ympäriinsä.
Partti vinkkaa myös, että asuin- ja muiden tilojen lämpötilaa laskemalla voi vähentää päästöjä merkittävästi.
– Ruokahävikistä huolehtiminen on myös yksi keino ja se, että kierrättää, eikä sullo kaikkea samaan jäteastiaan, Lotta Pylvänäinen puolestaan sanoo.

Lukio tukee opiskelijoidensa ilmastokampanjointia.
– Ensin olin ihan puulla päähän lyöty, kun kuulin, että he eivät tule kouluun. Mutta tottakai tuetaan, koska se on hyvän asian puolesta, lukion ja yläkoulun rehtori Merja Mälkki kertoo.
Hänen mukaansa opettajat ovat antaneet lakkoilijoille etätehtäviä, että opinnot etenevät lakosta huolimatta.

Koululaisten ilmastolakko on saanut arvovaltaista tukea tiedeyhteisöltä, kun sadat yliopistojen ja korkeakoulujen professorit ja tutkijat tukevat lakkoa. He ovat ilmaisseet tukensa tukikirjeellä, jossa on yli 1200 allekirjoitusta.
”Tieteellinen näyttö ilmastonmuutoksesta ja ihmisen osuudesta siihen on selvää ja kiistämätöntä. Jos emme toimi pian ja päättäväisesti, valtavat luonnontuhot ja jopa sivilisaatiomme romahdus siintävät horisontissa.Tästä syystä tarjoamme täyden tukemme koululaisille, opiskelijoille ja kaikille ihmisille, jotka lakkoilevat vaatiakseen maailman hallituksia toimimaan tulevaisuutemme puolesta. Erityisesti nuorisolla on oikeus olla vihoissaan tulevaisuudesta, jonka olemme heille jättämässä, jos uhan suuruuteen verrannollista kiireellistä muutosta ei saada aikaiseksi. Rohkaistumme siitä, että lapset saavat äänensä kuuluviin,” tukikirjeessä sanotaan.

Kommentteja aiheesta “Koululaiset lakkoilevat tänään ilmaston puolesta – Kangasniemen lukiolaiset ovat mukana herättelemässä aikuisia toimimaan

  • 15.3.2019 at 09:40
    Permalink

    Hienoa ja arvokasta toimintaa!

Comments are closed.