0

Kolumni: Tapahtumia ja taustavoimia

Aina välillä pitää oikein ihmetellä, miten aktiivisella paikkakunnalla saamme asua. Voisi kuvitella, että tämmöinen pieni kunta on vähän uinuva, hiljainen ja paikoilleen jämähtänyt. Vaan eipä ole, ainakaan jos mittarina ovat harrastusmahdollisuudet, tapahtumat ja tilaisuudet. Niitä piisaa ympäri vuoden laidasta laitaan; on kulttuuritarjontaa jos jonkinmoista, monipuolisesti urheilulajeja eritasoisille liikkujille, kädentaitoja, luontoon liittyviä harrastuksia, taidetta, yhteisöllistä puuhaamista ja penkkiurheilun ystäville jännitettävää ainakin jäähallin lehtereillä.
Näiden mainittujen lisäksi on toki paljon muuta. Aina voi tietysti kaivata vielä jotakin, mutta ehkä välillä jopa itse sokeudumme sille, mitä kaikkea täällä onkaan tarjolla!

Lähes kaikkien tapahtumien ja useimpien harrastusmahdollisuuksien taakse kätkeytyy valtava määrä vapaaehtoisten työtunteja. Vuodesta toiseen suuri joukko idearikkaita ja toimeliaita ihmisiä käyttää omaa aikaansa keksiäkseen ja tuottaakseen toisille elämyksiä ja uusia kokemuksia tai mahdollistaakseen vaikka lapsille erilaista harrastustoimintaa. Palkkiona on oma hyvä mieli ja tapahtuman kävijöiltä tai harrastajilta saatu kiitos. Ei varmaan haittaisi, jos muistaisimme itse kukin useamminkin sen kiitoksen lausua, emmekä ottaisi kaikkea itsestään selvyytenä.

Vaikka moni tilaisuus tai toimintaan osallistuminen onkin kävijöille maksutonta tai hyvin edullista, niin harvassa ovat ne tapahtumat tai harrastukset, joita ilmaiseksi pystyttäisiin toteuttamaan. Kunnan avustuksilla on oma roolinsa erilaisten tapahtumien ja aktiviteettien mahdollistajana. Eihän se jaettava potti suuren suuri ole, mutta toivoisi, että mahdollisimman monelle riittäisi edes pieni siivu.
Kangasniemeläisille yrityksille on myös syytä antaa suuret kiitokset. Ilman yritysten merkittävää tukea olisi esim. moni urheilujoukkue isojen taloudellisten haasteiden edessä ja moni tapahtumakin jäisi kokonaan toteutumatta. Jälleen isot taputukset ansaitsee se talkoolaisten porukka, joka vuoden mittaan varoja kerätäkseen haalii sponsoreita, järjestää lukemattomia arpajaisia, kirpputoreja tai paistaa peltitolkulla mokkapaloja. Lämmin kiitos myös kaikille niille, joille ne mokkapalat aina vaan maistuvat!
Kangasniemellä vahvana elävä yhdessä tekemisen ja talkootyön henki ei ole mikään itsestäänselvyys. Moni muualla asuva tai tänne muuttanut on sitä ihmetellyt. Toivottavasti tämä hieno kangasniemeläinen tapakulttuuri jatkuu myös tulevaisuudessa.

Tulevana lauantaina on jälleen mahdollisuus päästä nauttimaan talkoovoimin toteutetusta tapahtumasta, kun jo toiset Talvimessut järjestetään Kansis-keskuksessa.
Päävastuussa tapahtuman järjestelyistä on Kangasniemen Yrittäjät, mutta ihan meidän omasta porukasta ei käsipareja tai taitojakaan riittäisi kaiken toteuttamiseen. Siksi iloitsemme suuresti kaikista vapaaehtoisista, jotka ovat tarjoutuneet avuksemme tavalla tai toisella!
Talvimessujen tanssikisaan mukaan heittäytyneet ovat oma lukunsa ja toivonkin heille ansaittua kannustusta yleisön joukosta! Yhdessä olemme rakentaneet monipuolisen tapahtuman, jossa on tarjolla niin viihdettä kuin asiaa ja mielenkiintoinen kattaus näytteilleasettajia. Messulöytöjen varalta kannattaa mukaan napata ostoskassi ja ravintolasta löytyy helpotusta nälkään tai kahvihampaan kolotukseen. Lämpimästi tervetuloa koko kylän yhteisille messuille!

Nina Reinikainen
Kangasniemen Yrittäjät ry:n puheenjohtaja