0

Meri-Piia Sormunen lähti Seitsemän tähden liikkeen ehdokkaaksi, koska arvostaa suoraa demokratiaa

– Minua korventaa se, että oikea demokratia ei pääse Suomessa toteutumaan, perustelee Meri-Piia Sormunen syitä, joiden vuoksi lähti ehdokkaaksi kevään eduskuntavaaleihin. Hän on sitoutumattomana ehdokkaana Paavo Väyrysen Seitsemän tähden liikkeen listoilla.
Sormunen kritisoi voimakkaasti nykyhallituksen päätöksiä.
– Puolue-eliitin ja kansan näkemykset ovat kaukana toisistaan. Kuinka moni kansalainen oikeasti on sitä mieltä, että päätökset ovat menneet oikein?
– Hallitus tekee oikeistolaista politiikkaa. Perinteinen jako oikeistoon ja vasemmistoon ei kuitenkaan kuvaa hyvin nykymenoa. Hallituksen linjasta kärsivät yhtälailla ihmiset sekä oikealla että vasemmalla ja myös yhtälailla sekä maalla että kaupungeissa.
– Päättäjät ovat ajaneet asiat kylmästi tilanteeseen, jossa kaikki mitataan rahassa. Vastakkain eivät ole vasemmisto ja oikeisto vaan Suomen kansalaiset ja poliittisen eliitin hallinnoima valtion kassa, painottaa Sormunen.

Sormunen kertoo olevansa 41-vuotias nainen, joka on parikymmentä vuotta tehnyt töitä pienipalkkaisilla aloilla. Hän on ollut yksinhuoltajana ja omaishoitajana. Käytännön kautta hän tietää mitkä ovat pienituloisen ihmisen ongelmat.
Hänen perheeseensä kuuluvat avopuoliso sekä 21- ja 10-vuotiaat pojat. Statukseltaan hän on nyt opiskelija. Hän opiskelee ammattikorkeakoulussa metsätalousinsinööriksi.
Sormusen isä oli aikoinaan Hankasalmen kunnanvaltuustossa vasemmistoliiton edustajana. Tytär sanookin saaneensa kasvatuksen, jossa korostuivat solidaarisuus, reiluus ja oikeudenmukaisuus.
– Nykypäättäjiltä solidaarisuus on hukassa. Siitä ovat hyvänä esimerkkinä menneen vuoden ratkaisut, joissa pahimmiksi kärsijöiksi joutuivat työttömät. Kun työttömyysetuja leikattiin, joutuivat monet sossun luukulle.
– Minulle solidaarisuus on sitä, että tässä yhteiskunnassa voivat kaikki hyvin. Niin oikeistolaiset kuin vasemmistolaiset, niin rikkaat kuin köyhät. On kummallista miten tällaiset hyvät perusarvot ovat päättäjiltä unohtuneet. Kansanedustajille ja ministereille pitäisikin tehdä tiukat psykologiset testit, joilla mitattaisiin pystyvätkö he kantamaan vastuuta kansakunnan hyvinvoinnista, esittää Sormunen.

Sormusta lähellä ovat myös syrjäytyneet ja syrjäytymisvaarassa olevat nuoret.
– Nyt laskeskellaan kuinka paljon pitäisi ulkomailta tuoda meille työvoimaa. Voi olla, että sieltä apuja tarvitaankin, mutta samalla pitäisi miettiä myös meidän omia työttömiämme ja varsinkin nuoria, jotka ovat vaarassa syrjäytyä.
– Kaikki nuoret eivät viihdy koulunpenkillä. Niille joilla ei ole lukupäätä tai -haluja, pitäisi olla parempi väylä työelämään esimerkiksi oppisopimuksen kautta.
Sormunen sanoo, että nykyisessä oppisopimusmallissa on paljon korjattavaa.
– Nyt yrittäjä joutuu maksamaan oppisopimuslaiselle tes:n mukaisen palkan, vaikka oppija olisi aluksi huonosti motivoitunut notkuja. Eihän ammattikoulustakaan saa palkkaa. On väärin, että oppisopimusjärjestelmässä nykyään yrittäjät joutuvat kantamaan taloudellisen vastuun. Tuon vastuun keventäminen voisi lisätä oppisopimuspaikkoja oleellisesti.

Paavo Väyrynen on pitkän linjan poliitikko, joka nyt on ajautunut politiikan valtavirrasta itsenäiseksi toimijaksi. Monet kritisoivat ja haukkuvat Väyrystä. Sormusen mielestä haukkujat ovat väärässä.
– Jos Väyrynen on höppänä, minä ilmoittaudun samanlaiseksi höppänäksi. Seison hänen ja hänen puolueensa näkemysten takana sataprosenttisesti. Kannatin häntä jo Kansalaispuolueen aikaan ja heti kun uusi puolue syntyi siirryin Seitsemän tähden liikkeeseen.
Eduskuntavaaliehdokkaaksi Sormunen kertoo lupautuneensa, kun tapasi Väyrysen hänen vierailullaan Mikkelissä.

Väyrynen sanoo, että Suomen pitäisi päästä eroon eurosta. Sormunen on samaa mieltä.
– Isovanhempani ovat kotoisin Kangasniemeltä. Juureni ovat täällä. En halua täältä muuttaa mihinkään, koska Kangasniemi on ihana paikka, Suomea parhaimmillaan. Samoin tykkään Etelä-Savosta, Keski-Suomesta ja Euroopasta. Mutta en tykkää siitä keskittämisen politiikasta, jolla kaikki pilataan. EU määrää Suomen asioista, Suomen valtio rajaa Kangasniemen päätösvaltaa sorvaamalla sote- ja maakuntauudistuksia, Etelä-Savon maakunta imee palvelut ja päätösvallan pieniltä kunnilta.
– Eurosta pitäisi päästä eroon. Nyt emme itse hyödy talouskasvusta, kun eurot valuvat EU:n kassaan. Tuosta syöveristä pitää päästä pois ja voimavarat pitää käyttää oman maan kehittämiseen.

Näkyviä vaalikampanjoita Sormunen ei aio rakentaa.
– Ei minulla ole rahaa eikä mahdollisuuksia, jotta voisin lähteä maakuntia kiertämään ja jakamaan vaalikarkkia. Lähdin ehdolle jotta äänestäjille olisi tarjolla vaihtoehto puolueiden menolle. Jos joku löytää minut vaalikoneista tai lehtien sivuilta, niin se minulle riittää. Tarjoamalla toisenlaisen vaihtoehdon, olen oman osuuteni demokratian puolesta tehnyt.

Kommentteja aiheesta “Meri-Piia Sormunen lähti Seitsemän tähden liikkeen ehdokkaaksi, koska arvostaa suoraa demokratiaa

  • 14.3.2019 at 07:10
    Permalink

    Siinä oli rehellistä puhetta ja sellaisia mielipiteitä, joita minäkin arvostan. Toivotaan, että saat ja Tähtiliike saa paljon ääniä nykymenon muuttamiseksi.

Comments are closed.