0

Pääkirjoitus: Kulujen supistamisen hankala yhtälö

Sosiaali- ja terveysmenot ovat kunnan budjetissa jatkuva ongelmien lähde. Viime vuoden budjettiin Essoten menoihin varattiin 22,4 miljoonaa. Jo alkusyksystä kuitenkin kävi selväksi, että budjettisumma tulee ylittymään. Loppuvuodesta valtuusto varautui ylityksiin puolen miljoonan euron lisämäärärahalla.
Maanantaina Essoten luottamushenkilö- ja viranhaltijajohtoa kävi Kangasniemellä kuntakierroksellaan kertomassa tulevista näkymistä. Tapaamisen yhteydessä selvisi, että kangasniemeläisten puolen miljoonan lisämääräraha ei tule riittämään. Essotelta on tulossa viime vuodelta vielä mittava lisälasku. Ylitykset ovat peräisin erikoissairaanhoidon kuluista ja odotettua kalliimmiksi osoittautuneista ostopalveluista.

Essote aloitti viime syksynä taloutensa tasapainottamisen kolmivuotisella talous- ja muutosohjelmalla. Tavoitteena on saada vuoden 2022 loppuun mennessä yhdeksän miljoonan euron säästöt. Tämän vuoden aikana säästöjä pitäisi kertyä viisi miljoonaa. Suurimpia, 2,3 miljoonan säästöjä tavoitellaan hallinto- ja tukipalveluista, terveyspalveluiden säästötavoite on 1,9 miljoonaa. Vanhus- ja vammaispalveluissa tavoitteena on runsaan 800 000 euron säästö.

Toivottavasti Essote onnistuu muutosohjelmallaan löytämään tasapainon talouteen, mutta huolehtimaan samalla palveluiden toimivuudesta.
Kuntatalouden suunnittelun kannalta nyt nähdyt ylitykset ovat kestämättömiä. Viime vuoden tilinpäätös olisi ollut alijäämäinen ilman loppuvuoden yllättäviä lisäkulujakin. Nyt odotetaan, että lähipäivinä selviäisi kuinka syvälle viimevuotiset alijäämät lopulta sukeltavat.
Pahinta kuitenkin on se, että nyt koituvat suuret lisäkulut heijastuvat myös tämän vuoden budjettiin. Tämän vuoden budjetti laadittiin loppuvuonna tiedossa olleiden lukemien mukaan. Kun nuo lukemat ovat nyt osoittautuneet pahasti virheellisiksi, on pohja putoamassa pois koko tämänvuotiselta taloussuunnittelulta.
Onneksi kunnalla on taseessaan menneiden vuosien ylijäämiä. Näyttää siltä, että nuo rahavarastot ovat nyt tarpeen.

Kalevi Tiitinen
kalevi.tiitinen@kangasniemenlehti.fi