0

Tykkylumitilanne jatkuu – sähkönjakeluyhtiössä tehostettu valmiustila

Sähkönjakeluyhtiö Järvi-Suomen Energia ja Etelä-Savon valmiusjohto ryhmä tiedottavat, että Etelä-Savossa tykkylumitilanne ei ole vielä ohi. Viikonloppuna sataa vaihdellen lunta, räntää ja vettä. Lumimassojen paino lisääntyy entisestään ja lämpötilan noustessa pitkäksi aikaa nollan yläpuolelle, lunta putoaa sekä puista että myös rakennusten katoilta. Sateista on haittaa tieliikenteelle.

Sähkönverkon tila on vaihteleva, vikoja syntyy verkkoon sääolosuhteiden jatkuvan ja nopean vaihtelun myötä. Järvi-Suomen Energian valmiustila on edelleen tehostetulla tasolla. Yhtiö on varannut asentajia lähtövalmiuteen ja uusien vikojen synnyttyä niiden korjaus on käynnistynyt ripeästi. Viikonlopuksi yhtiö varaa henkilöstöä hoitamaan erilaisia tehtäviä sähkönjakelun parissa. Sähkönjakelun tilannetta seurataan aktiivisesti.

Sähkönjakeluyhtiö Järvi-Suomen Energia ja Etelä-Savon valmiusjohto ryhmä tiedottava myös, että kertyvä lumi, lämpötila ja vesi sekä räntäsateet lisäävät lumikuorman painoa, mikä kannattaa ottaa huomioon kevytrakenteisten rakennusten ja katosten osalta sekä laajojen kattopinta-alojen osalta ja arvioida tarvetta lumien pudotukselle.

Lumen putoaminen rakennusten katoilta on aiempaa todennäköisempää sään lauhtuessa.  Jalankulkuväylien ohjaaminen pois räystäiden alta on suotavaa. Monilla katoilla on myös näkyvillä isoja jäämassoja, jotka aiheuttavat tippuessaan vaaratilanteita.

Liikenteeseen on luvassa haasteellista ajokeliä. Lunta sataa ja pöllyää, keli muuttuu myös liukkaaksi ja tielle voi kertyä sohjoa. Joten edelleen talviliikenteeseen malttia, riittävä turvaväli ja sopiva tilannenopeus.

Mitä tehdä, jos puu on kaatumassa tai kaatunut

 • Jos puu on kaatumassa tai kaatunut sähkölinjalle, ilmoita vikailmoituslomakkeella
  • Jos puu on kaatunut sähkölinjalle, sitä ei saa raivata itse. Ota yhteyttä sähköverkkoyhtiöösi.
  • Jos sähkölinja on maassa, pidä riittävä välimatka.
 • Jos puu on kaatumassa tai kaatunut yksityistielle, tien ylläpitäjän velvollisuus on raivata tie.
 • Jos puu on kaatumassa tielle, ota yhteyttä tienkäyttäjälinjaan.
  • 112 –sovelluksen kautta voi olla suoraan yhteydessä tienkäyttäjän linjalle. Soittajan paikkatieto välittyy automaattisesti tienkäyttäjälinjalle.
  • Tienkäyttäjän linja 0200 2100 (24h)
 • Jos puu on kaatunut maantielle, soita 112