0

Sähköverkossa edelleen häiriöitä

Keskiviikon ja torstain aikana Järvi-Suomen Energian sähköverkon vaurioita korjailtiin noin 100 asentajan, 15 metsätyökoneen ja kahden helikopterin voimin. Pääosa Aapeli-myrskyn aiheuttamista vaurioista saatiinkin korjatuksi, mutta ongelmia verkossa on edelleen.  Perjantaiaamuna Kangasniemellä oli ilman sähköjä vielä 57 taloutta, mutta aamupäivän aikana viat saatiin korjatuksi. 

Pahimmillaan myrsky katkoi sähköt lähes 3000 kangasniemeläistaloudelta. Koko Järvi-Suomen Energian verkon alueella ilman sähköä oli pahimmillaan noin 20 000 asiakasta.

Järvi-Suomen Energian käyttöpäällikkö Mika Huttu arvioi, että perjantain sateet, jotka voivat tulla lumena tai alijäähtyneenä vetenä voivat tuoda lisää ongelmia sähköverkolle ja vikojen korjaajille. Puihin on kerääntynyt lumikuormaa ja uudet sateet voivat kallistella uusia puita linjojen päälle. Noita puita ei saa missään tapauksessa mennä itse poistamaan. Mahdollisiin maassa oleviin johtoihin ei saa koskea sähköiskuvaaran vuoksi.

Pienjänniteverkon vioista sähköyhtiö ei saa tietoa järjestelmiensä kautta, joten niistä on tehtävä vikailmoitus Järvi-Suomen Energialle.

Jos sähköjen palauduttua kiinteistön sähkö käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat aaltoilevasti normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo tai pahimmillaan sähköiskun vaara. Jos tunnistat nollavian, katkaise sähköt pääkytkimestä. Sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen, joten katkaise sähköt varovaisuutta noudattaen. Nollavikatapauksissa ota aina yhteys Järvi-Suomen Energian vikapalvelunumeroon 0800 90440.