0

Itä-Suomen poliisi odottaa joulun menoliikenteen olevan kiivaimmillaan tänään perjantaina iltapäivällä ja lauantaina päivällä

Itä-Suomen poliisin mukaan jouluajan liikenteestä ei ole odotettavissa pahoja ruuhkia pääteillä. Liikenne voi moninkertaistua Pohjois- Savon ja Pohjois-Karjalan sekä Etelä-Savon pääteillä perjantaina iltapäivällä ja lauantaina päivällä. Vilkkaimmillaan liikenteen odotetaan olevan perjantaina puolestapäivästä iltaan. Paluuliikenteen huipun odotetaan osuvan Tapaninpäivän iltapäivään, joskin sen odotetaan olevan menoliikennettä hiljaisempaa.

Meno- ja paluuliikenteessä poliisi valvoo erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä. Perinteisen valvonnan rinnalla toimii automaattinen liikennevalvonta.

Poliisi muistuttaa, että joulun meno- ja paluuliikenteessä saattaa syntyä jonoja ainakin asutuskeskusten läheisyydessä. Matkaan lähtiessä kannattaa varautua sekä aikataulullisesti että henkisesti siihen, ettei pysty ajamaan täysin oman rytminsä mukaan – Pitää sopeutua liikennevirran rytmiin.

Paikan vaihtaminen, ohittaminen, on jonossa usein täysin turhaa. Ajallisesti sillä ei voita juuri mitään. Ajamisesta tulee tempoilevaa, rasittavaa ja epämukavaa niin itselle kuin matkustajillekin. Haitariliike lisääntyy ja peräänajoriski kasvaa.

Kannattaa pitää järkevä välimatka eli turvaväli edellä ajavaan. Silloin pystyy lukemaan tienpintaa, sen pitävyyttä ja kuntoa sekä pystyy seuraamaan kauempana jonossa edellä olevia tapahtumia ja  reagoimaan niihin ajoissa. Näin toimien pystyy seuraamaan myös takana tulevaa liikennettä. Keliolosuhteiden huomioiminen on erityisen tärkeää ajettaessa vilkkaassa liikenteessä.

Poliisi muistuttaa, että tavarat ja matkustajat on sijoitettava henkilöautoon niin, etteivät ne häiritse kuljettajan havainnointia tai ajamista, eivätkä tavarat voi sinkoutua autossa olevien päälle äkkitilanteissa.Tavarat tulee pakata takakonttiin tai katolle ja välttää liiallista kuormaa. Raskaan kuorman kanssa kannattaa rengaspaineita nostaa ja tarkistaa ennen matkalle lähtöä auton kunto ja varusteet.

Poliisin neuvot joululiikenteeseen:

 • Malttia liikenteeseen!
 • Ruuhkaliikenteessä ohittaminen on turhaa, koska ajallisesti säästöä syntyy vähän, mutta vaaratilanteita sitäkin enemmän.
 • Malttia tarvitaan etenkin ohituskaistoilla, missä jonoa ohittamalla aiheutetaan kaistojen lopussa ruuhkaa ja jonojen pysähtelyä.
 • Riittävä etäisyys edellä kulkevaan ajoneuvoon antaa kuljettajalle aikaa tehdä oikeita ratkaisuja ja peräänajon riski pienenee.
 • Ennakoiva ja muut tienkäyttäjät huomioiva ajotapa on turvallisen liikenteen lähtökohta.
 • Kuljettajaksi asettuu siis kokenein ja harkitsevin kuljettaja.
 • Auto lastataan oikein; tavarat sijoitellaan oikein, etteivät ne pääse ajon aikana lentämään äkkijarrutuksissa tai muusta syystä.
 • Kaikki autossa matkustavat käyttävät turvavöitä ajon aikana.
 • Auton kunto on tietenkin tarkistettu ennen liikkeelle lähtöä; ilmanpaineet renkaista ja nestesäiliöt täytetty tuulilasinpesunesteellä ja jäädytysnesteellä.
 • Matkustusmukavuutta ajatellen auton sisälämpötila säädetään sopivana ajovireyden säilyttämiseksi.
 • Tiukkoja aikatauluja on turha laatia itselle, vaan varataan aikaa rauhalliseen etenemiseen ja taukojen pitämiseen.
 • Jokaisen tavoitehan on turvallinen perille pääsy.