0

Pääkirjoitus: Joulueurot omaan kylään

Kangasniemen yrittäjät ja kunta viettävät yhteistä joulunavaustaan perjantaina. Päätapahtuma puheineen ja vuoden yrittäjän julkistamisineen järjestetään tällä kertaa Reissupannun niemessä. Joulutunnelmaa riittää kuitenkin myös keskustaan. Yrittäjät pitävät liikkeidensä ovia auki iltayhdeksään ja ovat järjestäneet asiakkaidensa iloksi jouluista tunnelmaa ja tarjouksia.

Joulunavaus ja kunnan perinteiset joulumyyjäiset ovat hyviä perinteitä, jotka sopivasti käynnistävät virittäytymisen joulun tunnelmaan. Liikkeiden valikoimista ja myyntipöydiltä löytyy näppärästi monenlaista herkkua ja pukinkonttiin laitettavaa.
Selvää on, että Black Friday ja joulukampanjat houkuttelevat kuluttajia nettiin sekä Mikkelin ja Jyväskylän liikekeskuksiin. Ennen auton suuntaamista naapurikaupunkeihin olisi syytä miettiä tovi myös paikallisia palveluita. Varsinkin kesäasukkaat kehuvat kovasti paikallisten palveluiden laatua ja määrää. Kehut ovat aiheellisia. Hyvät palvelut voivat täällä säilyä kuitenkin vain jos itse aktiivisesti käytämme niitä.

Joulu on vähittäiskaupan tärkein sesonki. Joulukuussa kaupan liikevaihto kasvaa noin neljänneksellä keskimääräisistä lukemista. Vuosittain joulusesonki lisää kaupan myyntiä noin 900 miljoonalla.
Suomalaisten joulubudjetti on viime vuosina pysynyt melko vakaana. Keskimäärin suomalaisperhe kuluttaa jouluhankintoihin noin 500 euroa. Suklaa ja muut makeiset, vaatteet sekä lelut ovat suosituimpien joululahjojen kolmen kärjessä. Aineettomien lahjojen kuten lahjakorttien suosio kasvaa edelleen. Varsinaisiin lahjoihin joulukassasta kuluu noin 300 euroa.

Toivottavasti kangasniemeläiset käyttävät merkittävän summan joulueuroistaan oman paikkakunnan yrityksissä. Kotikunnassa jouluostoksensa tekevä saa hyvien tuotteiden lisäksi entistäkin paremman joulumielen, kun tietää omilla kulutusvalinnoillaan vaikuttaneensa paikallisen palveluverkoston säilymiseen ja kehittymiseen. Jos keskitämme kaikki jouluostokset Kangasniemelle voimme samalla varmistaa itsellemme ja toisillemme hyvän joululahjan: entistä paremmat palvelut ja entistä laajemmat valikoimat. Ei huono lahjaidea.

Kalevi Tiitinen
kalevi.tiitinen@kangasniemenlehti.fi