Turvallisen koulutien puolesta

Torstaina 9.8. koulujen alkaessa järjestetään myös tempaus liikenneturvallisuuden puolesta. Aikuisten jalkautuminen ensimmäisen kouluaamun turvaamiseksi on lähtöisin Liikenneturvan valtakunnallisesta haasteesta.

– Tien ylitys on monelle koululaiselle usein se koulumatkan vaarallisin paikka. Se, onko suojatie se turvallinen paikka ylittää tie, riippuu meistä aikuisista. Tehokkaimmin taajamien turvallisuutta lisää ajonopeuden alentaminen. Se vähentää sekä onnettomuusriskiä että vakavia henkilövahinkoja, jos onnettomuus sattuu. Töyssyt ja muut hidasteet paimentavat kuljettajaa hölläämään kaasujalkaa, mutta suojatieviivojen tai -merkkien tulisi aina toimia herätteenä kuljettajalle, painottaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen Mikkelistä.

Kangasniemen MLL:n vapaaehtoiset turvaavat lasten ensimmäistä kouluaamua huomioliivit päällä koulujen läheisillä suojateillä Kalliolan, Beckerin ja Kankaisten koulujen lähellä. Kalliolan koululta huomioliiveihin pukeutuneita löytyy kahdelta suojatieltä, Beckerin ja Kankaisten koululta yhdeltä.

– Tilanteen mukaan opastamme lapsia sanallisesti, mutta pääasiassa kiinnitetään huomiota. Jo pelkästään se, että seistään suojatien kohdalla, kiinnittää huomiota koululaisten liikenneturvallisuuteen ja höllentää autoilijoiden kaasujalkaa, kertoo tempauksen Kangasniemen yhdyshenkilö ja MLL:n paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Laitinen.

 

Samanlaisia tempauksia järjestetään seitsemässä muussakin Etelä-Savon kunnassa. Kangasniemellä ja Puumalassa haasteeseen on vastannut MLL:n paikallisyhdistys, mutta muilla paikkakunnilla on mukana muitakin järjestöjä ja kunnan organisaatioita, kuten nuorisotointa, 4H:ta ja pelastuslaitoksen paikallisyksikköä.

– Konstaapeli Toni Reinikainen on virkansakin puolesta lupautunut tähän mukaan. Häntä näkee tässä sitten torstaiaamuna, paljastaa Laitinen.

Laitinen luottaa autoilijoiden liikennekäyttäytymiseen, mutta haluaa silti herätellä heitä.

– Uskoisin, että on ihmiset ovat niin valveutuneita, että he tietävät, että koulut alkavat. Halutaan kiinnittää siihen kuitenkin vielä huomiota, että tästä eteenpäin pienet ja isommat koululaiset ovat liikenteessä.

Monilla mukaan lähteneillä vapaaehtoisilla on koulutiellä perheenjäseniä ja sukulaisia, joten syy tempaukseen osallistumiseen on myös henkilökohtainen.

– Tämä on myös Mannerheimin Lastensuojeluliitolta tuki koulutiensä aloittaville. Tämä oli erittäin hyvä juttu, jossa haluttiin olla mukana, Laitinen kertoo.

Vapaaehtoisia voi huomata suojateillä aamu kahdeksan ja yhdeksän välillä torstaina.

– Turvallista koulutietä kaikille ja turvallista matkaa myös autoilijoille, toivottaa Laitinen.