Alina Tulla – Arkkojen suvun vanhin

Harvassa ovat ne ihmiset, joilla on omakohtaisia muistikuvia 1920-luvulta. Simpiänniemellä omassa kodissaan asuvalle Alina Tullalle (os. Arkko) muistoja on kertynyt runsaasti liki sadan vuoden ajalta. Vuonna 1919 syntyneellä Alinalla vanhemmat asiat tuntuvat olevan mielessä enemmän kuin uudet.

 

Koulua Alina kävi ensin Hokan koulussa Frans Salojärven aikaan. Koulumatka oli suuntaansa noin 7 kilometriä. Matka oli pitkä taivaltaa, kun ei ollut kunnon teitä eikä aina kenkiäkään.

Varhaisista koulumatkoista muistelijan mielessä on myös vihaisesti möyryävä härkä, jota pelätessä sai välillä ottaa jalat alle tosissaan. Viimeisen luokan Alina sai käydä lähempänä kotia Mannilassa, jossa opettajana oli tuolloin Tyyni Leppäkoski.

Koululaiset kulkivat eväät matkassa kouluun. Ruokaa saivat koulun puolesta vain kaikkein vähävaraisimmat.
Kavereita riitti, sillä syntyvyys oli tuohon aikaan vielä suurta. Kuin vettä valaen luettelee Alina Heikinmäen serkkujensa nimet vanhimmasta nuorimpaan.

— Niitä oli yhdeksän tyttöä ja sitten se yksi poika, naurahtaa Alina.

Sylvi- ja Kaisa-serkuille lähtivät vielä terveisetkin.

Kirkonkylän reissuilla oltiin usein yötäkin. Ehtoollista varten piti kirkkoherralle ilmoittautua edellisiltana, joten yöpyminen oli välttämätöntä pitempimatkalaisilla.

Pikkukauppoja oli syrjäkylilläkin. Simpiänniemellä kauppa oli Kurjenmäellä. Valikoimaa ei ollut paljon, mutta kahvia, jauhoja, sokeria ja joskus makeisiakin sieltä haettiin.

Marjastus oli mieleistä.
– Käytiin kovasti marjassa ja vietiin niitä Rämiäisen saareen herroille Kotavuoreen ja Paunialaan, Alina kertoi.

Lorut ovat myös jääneet hyvin mieleen ja saammekin kuulla tarinan variksen valasta.

 

Kysyttäessä Alinalta onko nykyaika parempaa aikaa entiseen verrattuna, Alina jää pohtimaan.

– En tiiä, liekö tuo parempata.

Tytär Helena kertoo äitinsä katselevan satunnaisesti televisiota. Haastattelun päätteeksi juodaan kunnon pannukahvit munkkirinkilöiden kera. Samalla muistellaan edellisviikon harvinaista ostosreissua.

– Olikin tullut paljon uutta kaikenlaista ja paikat muuttuneet, huomasi hän, kun edellisestä omasta kaupassa käynnistä oli pidempi aika.

Lähisuunnitelmissa ovat Mikkelissä käynti ja jos vain vointi antaa myöten niin sukutapaaminenkin.

Arkkojen sukutapaaminen on sunnuntaina 15.7. alkaen klo 10 kirkossa jumalanpalveluksella, jonka jälkeen n. 11.30 alkaen ruokailu ja ohjelma Seurakuntakeskuksessa. Lisätietoja ja ilmoittautumiset 8.7. mennessä Arja Hokkaselle 040-5015752 tai Liisa Arkolle 0400-636905.