Valangolta velmu savolainen rikosromaani

Kangasniemellä asuva ekonomi Eero Valanko on laajentanut aluevaltaustaan kirjallisuuden alalla julkaistessaan osittain Kangasniemelle sijoittuvan rikosromaanin. Hänen aiemmista teoksistaan tutuksi paikkakunnalla on tullut ”Viimeiset 5000 vuotta Puulansalmella – alue, kylä ja Kirkko-tila Savon rajalla”. Valanko toimi myös Kangasniemen seurakunnan julkaisemassa ”Kotikirkkoni, 200-vuotias kangasniemeläinen” juhlateoksen työryhmässä.
Vahva historia- ja kotiseututietämys näkyy Valangon uusimmassa kirjassa ”Älä riko ikimetsän rauhaa – täällä vartioin minä”.
– Käytin Puulansalmi –teokseen yli 80 tietolähdettä, joten tästä fakta-arkusta riitti ammennettavaa. Vielä olisi helposti tullut parisataa sivua lisääkin, pitkistä dekkareista nauttiva Valanko kertoo.
Itä-Suomen poliisipiirin lisäksi dekkarissa seikkaillaan Amsterdamissa, Genevessä ja Kööpenhaminassa. Ajallisesti kerronta alkaa vuodesta 1261, jolloin Novgorodin ruhtinaan lähettämä retkikunta matkaa Suomen halki kohti Ruotsia viemään kuninkaalle ja jaarlille lahjoja. Puulalla retkikunta joutuu keskelle heimosotaa. Dekkarissa vuorottelee historia ja nykyaika, entisajan luonnonuskonnot ja tämän päivän tietoyhteiskunta. Savolaisuus näkyy tekstissä sekä kielellisesti että huumorina ja oveluutena. Jännitystä riittää lukijalla vielä tanakan, lähes 450–sivuisen, lukupaketin viimeiselle sivulle asti, kuten kunnon dekkarissa kuuluukin.

Lue lisää 7.6.2018 ilmestyneestä Kunnallislehden erikoisjulkaisusta Kangasniemen Kesä 2018.