Aseeton Suomi -näyttely avautuu tänään Kunnantalon aulassa

Ihmisten keskinäinen veljeys ja väkivallaton maailma ovat ihanteita, joita kunnantalon aulassa tänään maanantaina avautuva Aseeton Suomi -taidenäyttely pyrkii herättämään ja tuomaan osaksi konkreettista todellisuutta.
Näyttelyn järjestää Ihmisyyden tunnustajat, joka on rekisteröimätön yhteenliittymä, jonka tarkoitus on toteuttaa Pekka Ervastin (1875-1934) teosofisia ihanteita käytännön elämässä ja tehdä niitä tunnetuiksi.
Jo 70-luvulla tutustuminen teosofiseen maailmankatsomukseen alkoi vaikuttaa näyttelyn taiteilijoiden aatemaailmaan ja sitä kautta niin teoksiin kuin taiteilijoiden käsityksiin taiteen merkityksestä ja sisällöstä.
Liittyminen Martta Horjanderin ympärille syntyneeseen veljesryhmään toi luonnollisesti mukanaan ajatuksen yhteisestä taidenäyttelystä, kulttuurityöstä teosofian, aseettomuuden ja veljeyden puolesta ja innoittamana. Niinpä Varkauden vanhassa museossa 7.1.1979 ensimmäinen Aseeton Suomi -taidenäyttely näki päivänvalon.
Vuosina 1979-82 näyttely ripustettiin yli neljäkymmentä kertaa eri paikkakunnilla. Vuonna 1982 avattiin pysyvä näyttely Käpykolossa Konginkankaalla. Nykyinen pysyvä näyttely taas on toiminut vuodesta 1985 lähtien Vilppulan Väinölässä vaihtuvin teoksin. Näyttely on avoinna ympäri vuoden.
Vuonna 1987 kiertävä näyttely lähti jälleen liikkeelle ja on toiminut yhtäjaksoisesti siitä lähtien käsittäen keskimäärin kuusi ripustusta talvikaudessa pääasiassa kirjastoissa ja kaupungintaloissa ympäri Suomea.
Aseeton Suomi -näyttelykokonaisuus koostuu nykyisin seitsemän taiteilijan teoksista. Heistä Pekka Peltola, Erkki Saarilehto (1953-2007), Merja Saarilehto ja Juha Saarilehto ovat olleet mukana alusta asti. Reija Tähtinen liittyi mukaan 1991, Joonas Peltola 2001 ja Satulia Saarilehto 2003.

Aseeton Suomi -näyttely 12.2.- 9.3. Kunnantalon aulassa. To 8.3. klo 17 näyttelyyn liittyvä yleisöluento “Uusi Rauhankulttuuri” Kunnantalon takkahuoneessa.