Kolumni: Attendon kauppa kannattaa tehdä

Attendo Oy haluaa ostaa Mäntykankaan vanhainkodin kiinteistön ja rakentaa Kangasniemelle uuden senioripalvelutalon. Kunnanhallitus on suunnitelmat omat osaltaan hyväksynyt. Valtuuston käsittelyyn kauppa tulee vielä helmikuun aikana.
Jo ennen valtuuston käsittelyä Attendon kauppaa ja siihen liittyviä vanhustenhoidon näkymiä käsitellään kaikelle kansalle suunnatussa infotilaisuudessa. Aiheista kerrottiin henkilöstölle ja tuosta tilaisuudesta saadun hyvän palautteen perusteella, päätettiin järjestää yleinen tiedotustilaisuus. Ensi maanantaina Kangasniemi -salissa järjestettävässä tilaisuudessa sote- ja maakuntauudistuksen vaikutuksista kertoo Essoten vanhus- ja vammaispalveluiden johtaja Niina Kaukonen. Kangasniemen vanhuspalvelut ovat Essoten palvelupäällikkö Marjo Räsäsen aiheena. Mäntykankaan myynnistä Attendolle kertovat Marjo Räsänen ja kunnanjohtaja Risto Nylund.
Sote-palveluiden tulevaisuuteen ja myös Attendon kauppaan liittyy paljon kysymyksiä, joten on erinomainen asia että aiheista keskustellaan avoimesti jo ennen valtuuston kokousta. Kansalaisilla on oikeus saada päätöksien taustoista tietoa ja myös päästä sanomaan oma sanansa aiheista.

Yksimielisesti ei Attendon kauppa tule maaliinsa menemään. Kunnanhallituksessa hyväksyvä päätös syntyi äänin 5-2. Hanketta vastaan äänestivät demareiden Tuula Vornanen ja vihreiden Petra Laitinen. Kumpainenkin ilmoitti kokouksessa jättävänsä päätökseen eriävän mielipiteensä.
Varmaa on, että valtuustossakin asiasta käydään pitkällinen keskustelu ja lopulta äänestys.
Sinänsä erimielisyydessä ja äänestyksissä ei ole mitään kummallista. Ne kuuluvat demokratiaan. On vain hyvä että erilaiset näkemykset tulevat valmistelun ja päätöksenteon edetessä esiin.

Jos Mäntykangas olisi minun kiinteistöni, solmisin kaupat nopeasti. Vanha kiinteistö on remontin tarpeessa. Kiistaton totuus on, että jos rakennukselle nyt haettaisiin lupia vanhustenhoidollisiin palveluihin, niitä ei myönnettäisi. Aika on ajanut rakennuksen ohi.
Selkeää plussaa on se, että kunta pääsee vanhasta riskikiinteistöstä eroon ja saa vielä kouraansa riihikuivaa rahaa. Tärkeintä kuitenkin on, että Attendo rakentaa Mäntykankaan naapuriin nykyaikaisen rakennuksen, joka varmistaa kangasniemeläisille vanhuksille paremmat olot. Myös hoiva-alan työpaikkojen säilyminen Kangasniemellä varmistuu.

Yksityiset palvelut ovat monille paha peikko. Tällä kertaa ristiriitaa yksityisten ja julkisten palveluiden välillä ei kuitenkaan ole. Mäntykankaan alueen tulevaisuutta on pohdittu kunnan, Essoten ja Attendon yhteistyössä.
Yhteistyö tulee varmasti olemaan soten edetessä muutenkin tärkeä sana. Palveluita suunniteltaessa ei ole joko-tai -asetelmaa. Hyvä järjestelmä saadaan, jos yksityiset ja julkiset palvelut pystyvät toimimaan hyvässä yhteistyössä yhteisen päämäärän hyväksi.

Kalevi Tiitinen
kalevi.tiitinen@kangasniemen-kunnallislehti.fi

9 kommenttia aiheesta “Kolumni: Attendon kauppa kannattaa tehdä

 • 10.2.2018 at 21:00
  Permalink

  Attendo ostaa riskirakennuksen purkaakseen ja rakentaa uuden tilalle. Huijauksista ja nigerialaiskirjeistä sanotaan, että jos tarjous tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se ei yleensä sitä ole. Maksun aika tulee myöhemmin ja Attendo siirtää rahat veroparasiitteihin verottajan ulottumattomiin.

 • 11.2.2018 at 21:56
  Permalink

  Tää Artun palveluasunnot oy on helsinkiläinen yritys, mikä vuokraa Attendolle tän kiinteistön, minkä rakentavat jos rakentavat, toivottavasti ei, eikö päättäjät oppineet mitään niistä venäläisten kaupoista, tää kylä on kohta ku kolhoosi missä tehdään työtä helsinkiläisille yrityksille, jos ootte huomannu niin yks yhteen vanhustenhoidon alasajo on alkanut, loputkin rahat pois maaseudulta. Itse oon asunut helsingissä ja nauroin jo hotellihankkeen aikaan, että eikö kukaan tiedä todenperää kaupan tarkoituksella, ja sama nyt attendon kanssa mutta suomalaisittain. Tsemppiä päättäjille ne tahtoo sen tosissaan, pyytäkää kymmenkertanen hinta maksavat varmasti.

 • 19.2.2018 at 19:50
  Permalink

  Kangasniemen Kunnallislehtikin päätti sitten julkaista kantansa ennen valtuuston käsittelyä, ja toivottaa kilpailutetuista palveluntarjoajista, ennakkoon laadittujen kriteerien perusteella demokraattisesti valitun Attendon Kangasniemelle, vai mitä kolumnisti/päätoimittaja Kalevi Tiitinen?

  • 22.2.2018 at 14:48
   Permalink

   Jos nyt tarkkoja ollaan, tämä ei ollut lehden virallinen kanta. Kyseessä oli kolumni, joka on kirjoittajansa henkilökohtainen mielipide. Minulla ei ole Attendoa, sen kummemmin kuin muitakaan yksityisiä toimijoita vastaan, ennakkoluuloja. Tässä tilanteessa tärkeintä on saada Kangasniemen vanhuksille terveet ja toimivat tilat. Näköpiirissä ei ole muita vaihtoehtoja, joilla nuo tilat voisivat järjestyä nopeasti.
   Tuo ehkä sarkastiseksi tarkoitettu ilmaus ”kilpailutetuista palveluntarjoajista” pitää sisällään yleisen harhaluulon, että Kangasniemen kunta olisi tässä valinnut yksityisen palveluntuottajan. Päätöksessä ei ollut kyse palveluista, vain kiinteistöstä. Kangasniemi siis myi vanhan kiinteistön Attendolle, joka oli ainoa tarjoaja.

   Kalevi Tiitinen

   • 24.2.2018 at 17:42
    Permalink

    Mielestäni sitoutumattomassa journalismissa liikutaan harmaalla alueella silloin, kun paikallislehden päätoimittaja kirjoittaa kolumnin kuntalaisia jakavasta asiasta, josta ollaan parhaillaan tekemässä valtuustossa poliittista päätöstä. Päätoimittajan kun on hankala muuttua yht’äkkiä yksityishenkilöksi edustamassaan lehdessä. Toisaalta tekstistä tulee mieleen mainos – mistä tulikin mieleen, että Attendohan on käyttänyt eri kunnissa juuri tuota markkinointilausetta ja -taktiikkaa: ”kyse ei ole palveluista, vain kiinteistöstä”. Mutta kun kauppaan sisältyy uuden kiinteistön rakentaminen, niin kilpailutetaanko sitten vanhusten hoivapalvelut tiloihin, jotka Attendo on rakennuttanut? No, Attendosta ja kyseisen yrityksen hyödyllisyydestä kangasniemeläisille voi toki olla monta mieltä, mutta Kangasniemen Kunnallislehden lukijana kysyisin vielä näkemystänne, eikö päätoimittajan kyseisenlainen mielipidekirjoittaminen ole mielestänne hieman ongelmallista?

    • 8.3.2018 at 14:55
     Permalink

     Olen pahoillani, että tähän vastaaminen talvilomani vuoksi vähän viivästyi. Mutta siis asiaan:
     Kangasniemen Kunnallislehti on sitoutunut edistämään Kangasniemen etua. Puoluepoliittista tai muuta tausta-agendaa lehdellä ei ole.
     Lehti ei ole osapuoli kunnallisessa päätöksenteossa. Se homma kuuluu valtuustolle. Avoimeen demokratiaan kuuluvassa keskustelussa lehti kuitenkin haluaa olla aktiivisesti mukana.
     Lehden tehtävä on tarjota foorumi, jossa erilaiset näkökulmat ja mielipiteet tulevat esille. Lehti ja sen tekijät voivat myös osallistua keskusteluun ja näkökulmien esiintuomiseen.
     On syytä muistaa, että mielipiteitä ei ole oikeita ja vääriä, on vain erilaisia. Erilaisista mielipiteistä muodostuu keskustelu, joka parhaimmillaan voi olla tuomassa uusia näkökulmia esimerkiksi paikalliseen poliittiseen päätöksentekoon. Siksipä toivonkin, että Kunnallislehden palstoilla vilkas keskustelu voisi jatkua. Sanomisen vapaus on tärkeä asia. Ja se kuuluu kaikille.

     Kalevi Tiitinen
     päätoimittaja

 • 20.2.2018 at 07:28
  Permalink

  Miksi hotellihankkeelle nauretaan. Kunta teki sillä muutaman kymmenen tuhatta euroa voittoa.

  • 26.2.2018 at 12:43
   Permalink

   Miten niin teki? 170 000 saatiin tontin käsirahaa tilille, vastavuoroisesti rakennettiin kunnallistekniikkaa alueelle ( Kiviniementie, uutta viemäröintiä, katuvalolinja jossa vieläkään ei ole valoja, ja uusi tie uudelle saunalle jota ei tehtykään ) turhaan yli 400 000 eurolla. Miten tuosta saat voitollisen? Pikemminkin 230 000 euroa miinusta…

 • 2.3.2018 at 17:27
  Permalink

  Just näin, Anttiin viitaten, jos on tommonen matematiikka päättäjillä, niin ei ihme että velatkin tuntuu saataville, kait se attendo rakentaa pururadan ja juoksumattoja sinne vanhuksille, vaan jos on kesät talvet kulkenut karvahattu korvilla, ei sieltä voi mitään viisasta odottaa, paitsi abc asema oli onnistunut päätös, sekä muut takaukset, hyvä kunnan päättäjät, onko oma talous samalla mallilla.

Comments are closed.