0

Kännykkä tuo kouluissa ongelmia

Koulut alkavat tänään torstaina. Kesä kuitenkin jatkuu ja monella myös loma. Niin lomatunnelmissa ei silti kukaan saa olla, ettei ottaisi huomioon lisääntynyttä liikennettä koulujen lähistöllä.
Siis varovaisuutta, kaasujalkaa kevyemmäksi ja ennakointia esimerkiksi suojateitä lähestyttäessä.

Kotona on hyvä käydä kouluun valmistautumista läpi yhdessä lapsen kanssa. Reppua pakatessa on syytä puhua myös periaatteista. Yksi niistä koskee koululaisten kännyköiden käyttöä.

Kännykän käytöstä määrätään Kangasniemen koulujen järjestyssäännöissä. Niiden mukaan matkapuhelimet ja tabletit pidetään oppitunneilla, ruokalassa ja kouluaikana tapahtuvissa tilaisuuksissa äänettömänä repussa, ellei niitä tarvita opetustyössä.

Pienetkin lapset oppivat näppärästi käyttämään älylaitteita. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kuitenkin katsoo, että kouluissa pitäisi kännyköitä käyttää harkiten. Älykännykät eivät sovi perusopetukseen ensimmäisillä luokilla ja niiden käyttö tulisi rajata minimiin.

Kurttila sanoo Savon Sanomien haastattelussa, että opetuksen laitekeskeisyys on uhka lasten perusvalmiuksien kuten lukutaidon kehittymiselle. Koulussa pitäisi keskittyä opetukseen ja oppimiseen.

Kouluympäristö pitäisi Kurttilan mielestä rauhoittaa. Sen pitäisi olla vastakulttuuri, jossa kaikkialla ympäröivä virike- ja laitepaljous ei olisi läsnä.

Monen kasvattajan mielestä kännyköitä ei pitäisi sallia koulussa lainkaan. Lasten aika menee puhelimeen tuijotteluun ja koukuttavien pelien pelaamiseen. Välitunnillakin pienen koululaisen olisi terveempää keskittyä pihaleikkeihin ja puuhaamiseen koulukavereiden kanssa.

Kännykälle on käyttöä lähinnä silloin, jos koulubussin matkat ovat pitkiä tai pieni koululainen joutuu olemaan koulupäivän jälkeen yksin kotona. Silloin puhelin tarjoaa turvaa.

Ensimmäisen luokan oppilaat eivät saa kulkea koulumatkojaan polkupyörällä liikenneturvallisuuden vuoksi. Toisen luokan oppilaat vain, jos vanhemmat sopivat asiasta kirjallisesti opettajan kanssa. Sopisiko sama linjaus myös pienten koululaisten kännyköiden käyttöön?

Lapsiasiavaltuutetun mukaan älylaitteet voidaan ottaa opetukseen mukaan myöhemmin. Sekään ei ole ongelmatonta. Omien laitteiden tuominen osaksi opetusta voi saattaa oppilaat ja kodit varustelukierteeseen, johon kaikilla ei ole halua tai mahdollisuutta vastata.

Syntyy paine ostaa joka syksy paitsi reppu, myös uusi puhelin.