Runoja rustaamaan

Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta, Kangasniemi 150 vuotta ja runoilija-professori Otto Mannisen syntymästä tulee kuluneeksi 145 vuotta. Merkkivuosien

Nousukiito. Kuva: Laura Toivakka.

Riikka Klemola

Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta, Kangasniemi 150 vuotta ja runoilija-professori Otto Mannisen syntymästä tulee kuluneeksi 145 vuotta.

Merkkivuosien kunniaksi Kangasniemen Kunnallislehti järjestää kaikille avoimen runokilpailun. Kesäisessä runokisassa runoillaan kauniista Kangasniemestä.

Kangasniemestä ja Kangasniemellä on hyvä kirjoittaa. Kirjoittihan Otto Mannisen ystävä Eino Leino vuonna 1903 Suomen kansan rakastaman runon Nocturne Kangasniemellä. Joten Kangasniemen kauniit maisemat, ihmiset, ilmiöt ja tunnelmat ovat inspiraation aiheena myös tässä kesäisessä runokisassa.

Runokisaan voit osallistua itse kirjoitetulla runolla, joka on saanut innoituksensa tavalla tai toisella juuri Kangasniemestä. Runon muoto ja tyyli ovat muutoin vapaat eli runon voi kirjoittaa riimillä eli loppusoinnulla tai ilman ja runokisaan voi osallistua vapaasti vaikkapa sonetilla, limerikillä, laululyriikalla, murrerunolla tai haikulla. Kisaruno voi olla voimallinen ylistys, satiirinen sanapläjäys tai vaikkapa rakkausruno. Laitetaan runosuonet sykkimään ja runoratsut laukkaamaan.

Kisaan voit osallistua enintään kolmella runolla. Sarjoja on kaksi eli lasten ja nuorten sarja alle 18-vuotiaille ja aikuisten sarja.

Kilpailuaikaa on heinäkuun loppuun eli 31.7. saakka.

Runoja voit lähettää osoitteeseen toimitus@kangasniemen-kunnallislehti.fi ja kirjoittamalla viestin otsikkokenttään ”Runokisa” tai osoitteeseen Kangasniemen Kunnallislehti, Otto Mannisentie 11, 51200 Kangasniemi. Liitä mukaan yhteystietosi ja tieto siitä kumpaan sarjaan runolla osallistut.

Runot molemmissa sarjoissa tuomaroi runoraati, jonka jäseninä ovat äidinkielen opettaja Antti-Jussi Kuutti, Erja Pauninsalo Otto Mannisen seurasta ja toimittaja Riikka Klemola Kangasniemen Kunnallislehdestä.

Runoraati valitsee lähetettyjen runojen joukosta molempien sarjojen viisi parasta runoa, joista lehden lukijat äänestävät voittajat elokuussa.

Aikuisten sarjan voittaja saa palkinnoksi tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukion toimittaman yli 400-sivuisen runoantologian Katso pohjoista taivasta, joka on rakkaudenosoitus satavuotiaalle Suomelle. Lasten ja nuorten sarjan ykköspalkintona on yli 250-sivuinen Aku Ankan Suuri suomalainen murrekirja, joka juhlistaa satavuotiasta Suomea murreilotulituksella.

Kommentoi