0

Pesäpalloa ja liikunnan riemua

Äkryn koulun kenttä toimi viime viikolla kyläkoulujen pesisturnauksen pelipaikkana. Tasaisella ensimmäisellä kierroksella Otto Mannisen koulu voitti  Äkryn ja Vuojalahti Koittilan. Tiukassa pronssikamppailussa Äkry voitti Koittilan ja loppuottelussa Otto Mannisen koulu oli niukasti Vuojalahtea parempi.

Äkryn koulu opettaja Joni Kääriäinen oli turnauksen jälkeen innoissaan.
– Eniten mieltä lämmittää se, että lapsiin näyttää tarttuneen liikunnan innostus. Jo ennen turnausta he kävivät omin päin harjoittelemassa ja nyt pelien jälkeenkin ovat pesäpallovälineet olleet kovassa käytössä.

Kääriäinen on itse pelannut aikanaan aktiivisesti pesäpalloa B-juniori-ikään asti. Vankka kokemus näkyi turnauspäivänäkin, kun hän oppilaiden kannustaessa löi vanhalla pöydän jalalla golfpallon näkymättömiin.
Tosin hän heti näytöksen jälkeen muistutti, että golfpalloa ei saa lyödä pesäpallomailalla. Kova lyönti kovaan palloon hajottaa mailan. Lisäksi kova pallo on vaaraksi kaverin otsalohkolle, jos kohdalle osuu.

Äkryssä pelatun kouluturnauksen säännöt olivat Kääriäisen omaa käsialaa.
– Säännöissä on pesäpalloon sovitettu vähän nelimaalia ja omia sovelluksia. Tavoitteena on ollut luoda peli, jota eri-ikäiset ja eritasoiset pelaajat pystyvät pelaamaan yhdessä niin, että kaikki voivat viihtyä ja kokea onnistumisen elämyksiä.

Kääriäisen järjestelmässä joukkueessa voi olla kuinka monta lyöjää tahansa. Kaikki käyvät lyömässä vuorollaan. Jos kolmella lyönnillä ei osu palloon, voi kentälle yrittää vielä heittämällä. Heitolla ei tosin voi edetä kuin yhden pesänvälin kerrallaan.
Ulkovuorolla ovat käytössä vaihtomiehet. Jos kaikki odottaisivat räpylä kädessä palloa, olisi juoksujen tekeminen lähes mahdotonta.
Olipa etenijä millä pesällä tahansa, palot syntyvät vain heitolla kotipesään. Kääriäisen mukaan järjestely nopeuttaa ja yksinkertaistaa peliä.
Ja sitten vielä prosentit. Juoksut ovat tietenkin pesäpallossa tavoitteena. Äkryn versiossa pelkät juoksut eivät kuitenkaan ratkaise.
– Lopputuloksessa juoksujen määrä suhteutetaan lyömässä käyneiden pelaajien määrään. Voittaja on se, jonka suhdeluku on parempi. Näin pelaten joukkueissa ei tarvitse olla samaa pelaajamäärää. Kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan ja kokemaan liikunnan riemua.