0

Kansis-keskus nimi herättää vastarintaa

Uuden yläkoulun ja kirjaston nimeksi on päätetty Kansis-keskus. Kunnallislehti järjesti nimestä lukijoiden toiveesta kyselyn, joka toteutettiin lehden verkkopalvelussa.
Kyselyyn annettiin 169 vastausta ja selvä enemmistö vastanneista eli 92 prosenttia on sitä mieltä, että Kansis-keskus ei ole hyvä nimi uudelle yläkoululle ja kirjastolle. Nimeä piti hyvänä vain  kolme prosenttia vastanneista. Viisi prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Kansis olisi hyvä nimi ilman keskusta.
Nimeä myös kommentoitiin verkossa. ”Kansis ei tuo mieleen koulukeskusta. Se on kuin Halpis, halpahalli”, kommentoi Ailamaria Raittila.
”Kalliissa rakennuskompleksissa tullaan tekemään toivottavasti vuosikymmenten ajan arvokasta työtä. Sitä ei saa halventaa arkisella nimellä, joka ei luo mitään persoonallista identiteettiä hienolle alueelle”, kommentoi Markku Paarlahti.
”Koulun nimen pitäisi mielestäni olla arvokkaampi, kuten muidenkin koulujen nimet ovat. Esim. Sarjalan koulu tai Otto Mannisen koulu tai Anni Swanin koulu”, kommentoi Eeva Talvitie-Lehtonen.
”Kansis-keskus on jäykkä sanayhdistelmä. Uusi hieno rakennus ansaitsee nimekseen jotain merkityksellisempää ja myöhemmin sille voi muotoutua lempinimi kansan suussa”, kommentoi Kaija Sesko.

Kunta järjesti uuden yläkoulun ja kirjaston nimestä nimikilpailun verkkosivuillaan. Nimikilpailu kesti reilut puoli vuotta ja siihen saivat osallistua kaikki halukkaat. Kilpailuun tuli määräaikaan mennessä 46 ehdotusta. Kankaisten koulun oppilaskunta esitti sivistyslautakunnalle nimiehdotusten joukosta ensimmäisenä vaihtoehtona Kansista.
Kansis-nimeä ehdotti nimikilpailussa Helinä Liukkonen. Hänen mukaansa Kan viittaa Kankaistentiehen ja Kangasniemeen, si sivistykseen, koska talo on sivistyksen kehto (koulu,kirjasto) ja s-lisäys käytettävyyteen puhekielessä. Nimessä on myös kansi-sana. Talossa avataan kansia, sekä kirjojen että tietokoneiden ja tablettien. ”Graafisena elementtinä nimessä voisi K-kirjaimena olla avattu kirja lintuperspektiivissä, jolloin selkämys ja avoimet sivut muodostavat kirjaimen, Liukkonen kommentoi
Lautakunta lisäsi Kansis-sanaan sanan keskus.