0

Nimikot Otto Mannisen jäljillä

Mikään itsestäänselvyys ei ollut, että elokuussa 1872 Hokan kylällä syntyneestä Otto Mannisesta tuli juuri se Otto Manninen, runoilija, kääntäjä ja Anni Swanin aviomies.

– Tuohon aikaan Otto oli Hokan kylällä, ja Kangasniemellä yleensäkin, yleisin etunimi ja Manninen yleisin sukunimi. Kaimoja, joista olisi myös voinut tulla tunnettu Otto Manninen, oli runsaasti, sanaili Otto Mannisen pojantytär Hellevi Arjava kertoessaan kuuluisasta isoisästään Suomen kirjailijanimikkoseurat ry:n aktiiveille, joka kokoontuivat lauantaina vuosikokoukseensa Otto Mannisen koululle.
Otto Mannisen seura on yksi aktiivisimmista nimikoiden jäsenseuroista. Seura järjestää vuosittain tapahtumia ja Hellevi Arjava itse on valottanut isoisänsä ja muun sukunsa vaiheita kokoamalla ja julkaisemalla suvun laajaa kirjeenvaihtoa.

Arjavan esityksessä tärkeässä roolissa oli myös Otto Mannisen isä Topias Manninen. Arjavan mukaan hän ei ollut ihan tavanomainen talonpoika. Topias oli ennakkoluuloton, kiinnostunut kaikesta uudesta ja uskalsi tehdä rohkeita aloitteita. Lisäksi hän oli käsistään taitava. Salissa kiersi näyte hänen taitavista puuleikkauksistaan, joita lähipiiri ei aina pitänyt tarpeellisina ”oikeina töinä”.
– Tämän Hokan koulunkin hän rakensi. Eikä täällä ole vieläkään kosteusvaurioita eikä sisäilmaongelmia, muita ongelmia kylläkin, totesi Hellevi Arjava viitaten kunnanvaltuuston tekemään koulun lakkautuspäätökseen.

Lue lisää Kunnallislehdestä paperilta tai näköisversiosta.